x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mai puţine medicamente la diabet

Mai puţine medicamente la diabet

de Magda Marincovici    |    08 Mar 2012   •   21:00
Mai puţine medicamente la diabet

In diabet mai importante decat me­di­camentele sunt activitatea fizica efectuata periodic si regimul alimentar. Aceasta recomandare este sus­ti-nu­ta si de faptul ca, doar cu putine luni in urma, Agentia franceza a m­edicamentului (Afssaps) a suspendat folosirea unor medicamente antidiabetice care contin pioglitazona (Actos, Competact), deoarece pre­zin­ta un risc crescut de cancer al vezicii. Este subiectul unui amplu si documentat articol publicat recent in editia online a Le Figaro.

Totusi, in farmacii exista si me­di­ca­mente antidiabetice lipsite de ase­me­nea riscuri. Dar in mod sur­prin­zator specialistii in diabet pledeaza pentru un anumit stil de viata si mai putin pentru medicamente. Cand se cunosc cauzele diabetului, este evident ca trebuie inceput cu modificari in stilul de viata: esentiale sunt dieta si activitatea fizica, insista profesorul Alfred Penfornis, seful serviciului diabetologie al CHU din Bensacon.

Pentru doctorul Pierre Sabouret, cardiolog la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris, recomandarile vizand lupta contra bolilor cardiovasculare sunt cru­ciale in cazul persoanelor suf­e­rin­de de diabet. Le recomand doua ore si jumatate de mers rapid pe sap­ta­mana sau o jumatate de ora zilnic si, de asemenea, o alimentatie variata, sa­raca in grasimi de origine animala: mezeluri, unt, branzeturi...

Regulile de nutritie trebuie respectate chiar daca pacientul cu diabet tip 2 nu este obez, deoarece exista pe­ricolul major al acumularii de gra­si­me in zona abdominala, ceea ce ma­reste riscul cardiovascular.

A da jos doua kilograme. Este un al sfat al diabetologilor adresat pa­cien­tilor supraponderali sau cu ten­din­te de a lua in greutate. Inca nu se cunoaste foarte bine mecanismul prin care unii pacienti cu diabet tip 2 iau in greutate si altii nu. Dar pericolul de obe­zitate este, totusi, foarte mare. Or, cu cat diabeticul are greutatea mai mare cu atat celulele sunt mai rezistente la actiunea insulinei, unul dintre mecanismele de baza ale bolii. Doc­torul Sabouret recomanda o pier­dere de 10% din greutatea initiala.

Discutia dintre profesorul doctor Constantin Ionescu Taroviste si pa­cien­tul din fata sa intotdeauna se axea­za pe stilul de viata. Poate parea de necrezut, dar unii dintre pacienti pleaca fara clasica reteta incarcata de nume de medicamente. In schimb, de fiecare data, profesorul Targoviste le aduce aminte pacientilor: < atentie la greutate < mersul pe jos zilnic, in ritm alert < alimentatie diversificata, fara grasimi.

Doctorul Beatrice Carpentier, dia­be­tolog la Grenoble, insista asupra con­ceptului de personalizare a trata­men­tului, in conditiile in care, la ora ac­tuala, exista un arsenal terapeutic. To­tusi, diabetul este o boala comple­xa, pentru care nu este foarte usor de ga­sit tratamentul potrivit. Mai intai sunt antidiabeticele orale si insulina. Ele vizeaza semnul esential al bolii, res­pectiv nivelul zaharului foarte mare in sange – hiperglicemia. Sunt nu­meroase categorii de medicamente an­tidiabetice. Dar exista un consens al specialistilor: in diabetul tip 2 tratamentul medicamentos incepe cu met­for­mina, evident daca nu sunt proble­me de intoleranta sau contraindicatii. La tratamentul antihiperglicemie se mai adauga medicamente contra hipertensiunii, hipercolesterolemiei, contra sevrajului tabagic, cu scopul de a reduce riscurile de complicatii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei