Felul în care ne maturizăm, ne menţinem şi îmbătrânim nu depinde doar de ce-i scris în stele. Cu cât luăm decizii mai inteligente când vine vorba de stilul de viaţă pe care-l adoptăm, cu atât mai mari şanse avem să păcălim natura şi să nu-i permitem să accelereze periculos de mult spre vârsta a doua sau a treia, după caz. Cercetări recente arată că alegerile inteligente, nu genele, influenţează în măsură de 70% speranţa de viaţă.
Revista Prevention a alcătuit, cu ajutorul unor specialişti în medicină, nutriţie şi psihologie, un "calup" de recomandări. Şi garantează că, odată urmate aceste sfaturi, vom arăta cu 10 ani mai tineri şi mai în formă. Fără ajutorul bisturiului sau al unei maşini a timpului.
Întâi şi-ntâi, atenţie la greutate! "În afară de a sta departe de ţigări, a ţine-n loc acul sau cifrele cântarului este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a rămâne sănătoşi şi a trăi mai mult", spune Walter Willett, preşedintele secţiei de nutriţie a Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard. De ce un trup suplu ne face să arătăm mai tineri? Pentru că celulele adipoase produc hormoni ce cresc riscul de diabet de tipul 2. Tot din pricina lor se ajunge la inflamarea şi rigidizarea arterelor, a inimii şi a altor organe, mai spune specialistul consultat de Prevention. Grăsimea în exces măreşte riscul de anumite tipuri de cancer. Studiile arată că persoanele suple cu vârsta până în 75 de ani prezintă cu 50% mai puţine riscuri de moarte prematură, în comparaţie cu persoanele obeze.
Dacă e clar că o relaţie prea strânsă cu mâncarea nu "dă" bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre relaţia cu suplimentele de vitamine. Mai precis, cu o anumită combinaţie recomandată de Bruce N. Ames, profesor de biochimie şi biologie moleculară la Universitatea California. Un aport zilnic de 800 de miligrame de acid alfa-lipoic şi 2.000 de miligrame de acetil-L-carnitină administrate în aceste cantităţi, substanţele măresc cantitatea de energie produsă de mitocondrii, aceste "uzine energetice" ale celulelor.
"Leneveala mitocondriilor este, din punctul meu de vedere, un factor esenţial în procesul de îmbătrânire", crede profsorul Ames. Păcat însă că nu poate fi sigur de afirmaţiile sale. Rezultatele s-au observat, deocamdată, doar la şoarecii de laborator. Testele clinice sunt în desfăşurare. Până una-alta însă, Ames spune că, în cel mai rău caz, dacă efectul asupra organismului uman nu este la fel de spectaculos ca cel înregistrat la micile rozătoare, singurul efect negativ ar fi o posibilă iritaţie, o slabă reacţie alergică.
Îi auzim tot mai des pe nutriţionişti sfătuindu-ne să respectăm cele trei mese principale ale zilei. Plus cele câteva gustări, fie ele două sau trei. De altă părere sunt autorii unui studiu realizat la Universitatea de Medicină din Saint Louis, care recomandă să sărim peste o masă. Se pare că persoanele care "fentează" astfel programul de alimentaţie zilnică au inima cu 10-15 ani mai în formă decât cei care mănâncă regulat.
Şi, pentru ca viaţa să nu devină o obsesie faţă de propria persoană, specialiştii îi sfătuiesc pe cei dornici să oprească timpul în loc să îşi ia un animăluţ de casă. O pisică, un câine, o broască ţestoasă etc. au efect dovedit asupra sănătăţii trupului şi a minţii. În cazul posesorilor de animale, rata de supravieţuire după un atac de cord este mai mare, depresia este un fenomen rar întâlnit şi, în general, vizitele la doctor sunt strict ocazionale. De asemenea, a avea un animăluţ în grijă scade riscul de tensiune arterială. O spune un specialist american de la Universitatea Pennsylvania, posesor al unei pisici, al unui câine, al unei iguane şi a 12 peştişori. Şi, probabil, foarte sănătos şi în formă...
Pentru cei care nu-şi împart casa cu un animal şi care au supărătoare şi periodice dureri, fie ele de cap, de spate sau de articulaţii, sfatul este să identifice şi să rezolve cât mai rapid problema. Asta pentru că astfel de dureri cronice slăbesc sistemul imunitar şi pot duce la stări depresive şi la ridicarea până la cote periculoase a nivelului hormonului de stres - cortisolul.
O plimbărică de 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, face minuni pentru sănătate, spune Hirofumi Tanaka, profesor asociat la Universitatea din Texas. Această formă de exerciţiu fizic (de intensitate moderată) reduce tensiunea arterială, riscul de diabet, depresia, îndepărtează riscul de îmbolnăvire de unele forme de cancer şi încetineşte procesul de îmbătrânire la nivelul celulelor pielii.
Certurile în cuplu nu dinamitează doar buna înţelegere, ci şi buna funcţionare a organismului. Un studiu realizat la Universitatea din Utah arată că certurile violente, în care se rostesc şi se aud replici extrem de supărătoare, au un efect negativ asupra inimii şi circulaţiei sangnine a femeilor. Inimile bărbaţilor "reacţionează" negativ la cuvinte care le dau senzaţia că sunt dominaţi şi controlaţi. "De fapt, nu certurile sunt problema, ci felul în care ele decurg", explică Ronald Glaser, specialist în imunologie. "Certurile pot fi şi fair-play: fără răutăţi, fără sarcasm, fără atacuri la persoană, fară dat ochii peste cap. E mai simplu să fii de acord sau să nu fii de acord şi cu asta, gata", mai spune el.
Dacă proiectul de a planta iarbă şi copăcei pe terasele blocurilor din Bucureşti va prinde vreodată viaţă poate că locuitorii ar arăta mai tinerei. Asta pentru că îngrijirea plantelor şi grădinăritul, în general, calmează nervii întinşi. Şi mai interesant, pacienţii care se refac într-un salon cu vedere spre o zonă înverzită părăsesc spitalul mai devreme decât cei care au drept privelişte peisaje urbane cu cărămidă, sticlă şi PVC.
Un alt aliat în lupta cu anii este curcubeul. Cel din farfurie. Peter Greenwald, directorul unui centru american de prevenire a cancerului, insistă să consumăm nouă porţii de fructe şi legume pe zi. Iar acestea să fie cât mai divers colorate, pentru a asigura varietatea nutrienţilor şi a vitaminelor care le conţin. Alimentaţia antibătrâneţe mai include somon, sardine, păstrăv de crescătorie. Carnea lor este bogată în acizi graşi Omega-3, o bună armă împotriva atacului de cord, a maladiei Alzheimer şi a depresiei.
Citiţi în următorul număr despre cum să ţineţi bătrâneţea la distanţă cu ajutorul muzicii, al vitaminei D, al condimentelor şi al donării de sânge.