x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mai usor cu carnea de porc

Mai usor cu carnea de porc

02 Ian 2005   •   00:00

Medicamentele recomandate in hipertensiune trebuie inghitite in fiecare zi, terapia medicamentoasa nu se intrerupe cand valoarea tensiunii a intrat in limitele normale, maladia necesitand tratament toata viata.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Dupa cum trebuie adoptat un regim rational de viata astfel ca ateroscleroza sa fie intarziata si diminuata ca amploare, stiut fiind ca placile aterosclerotice ce se depun pe vase le rigidizeaza, pot rani tesutul vascular, de unde apar hemoragiile. Asa ca se impune a evita alimentele care inlesnesc ateroscleroza, grasimile (in special carnea de porc grasa), slanina, excesul de unt si smantana, condimentele, mancarea prea sarata etc.

In privinta tensiunii oscilante, ea este la fel de periculoasa precum asa-zisa tensiune mare si constanta. De altfel, tensiunea variaza pe parcursul zilei, in functie de efortul facut si de starea psihicului. Unii prezinta tensiunea marita chiar noaptea. O alta idee gresita este aceea ca valoarea minima a tensiunii exprima starea inimii. Este invers, valoarea minima a tensiunii exprima starea vaselor, iar valoarea maxima a tensiunii este un indiciu al functionarii inimii.

Iar in privinta miscarii pentru preintampinarea bolilor de inima si de vase e important ritmul in care se face miscarea. Nu ai facut vreo scofala daca mergi agale, pasul trebuie sa fie sustinut spre acel ritm care accelereaza respiratia, dar nici gafaiala nu e indicata. Dupa cum in privinta acelor alergari asa de laudate e cazul sa fie consultat un ortoped, fiindca jogging-ul poate distruge articulatiile unora, mai fragile la acest capitol.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă