x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mamă la 40 de ani

Mamă la 40 de ani

de Steluta Indrei    |    Andrada Floria    |    13 Mai 2008   •   00:00

Bucuria de a fi mamă nu are vîrstă. Chiar poate fi mai intensă la femeia de 40 de ani, care îşi îndeplineşte tîrziu visul de a avea un copil. Dar decizia de a aduce pe lume primul copil la 40 de ani este pe muchie de cuţit. Sînt şi bucurii, şi riscuri, însă cele din urmă pot fi depăşite dacă viitoarea mamă respectă indicaţiile medicului.



Bucuria de a fi mamă nu are vîrstă. Chiar poate fi mai intensă la femeia de 40 de ani, care îşi îndeplineşte tîrziu visul de a avea un copil. Dar decizia de a aduce pe lume primul copil la 40 de ani este pe muchie de cuţit. Sînt şi bucurii, şi riscuri, însă cele din urmă pot fi depăşite dacă viitoarea mamă respectă indicaţiile medicului.

Naşterea este miracolul femeii. Indiferent că se întîmplă la 20 sau la 40 de ani. Atît timp cît ea îşi doreşte să fie mamă, sarcina este binevenită la orice vîrstă. Numai că, în ultimul timp, tot mai multe femei decid să dea naştere primului copil după 35 de ani.  Faţă de bunicile noastre, a căror principală preocupare era familia, gospodăria şi aducerea pe lume a urmaşilor, femeile din societatea actuală au alte priorităţi: carieră, studii aprofundate, statutul financiar. Majoritatea femeilor de azi lucrează 10-12 ore pe zi, unele ocupă funcţii de conducere, altele gestionează propria afacere. În acest context, alegerea momentului de a avea un copil începe să se complice, după cum arată profesorul doctor Dragoş Dragomir, şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie I a Maternităţii "Cuza Vodă" Iaşi.

"Femeile gîndesc întîi de toate să se realizeze pe plan personal şi profesional, trecînd pe planul al doilea întemeierea unei familii. Cuplurile se încheagă la vîrste din ce în ce mai înaintate, după terminarea studiilor şi obţinerea unui statut financiar mulţumitor. Aşa se explică de ce femeile amînă momentul aducerii pe lume a unui copil", consideră profesorul doctor Dragoş Dragomir.

Nici angajatorii nu le facilitează femeilor decizia de a avea un copil. Una dintre întrebările esenţiale la interviul pentru obţinerea unui job este: "Cînd doriţi să aveţi un copil?". Răspunsul "în viitorul apropiat" echivalează cu pierderea jobului. Cine angajează femei care doresc să rămînă însărcinate? Sarcina înseamnă pentru angajator cheltuieli cu plata concediului de maternitate, iar copilul mic este considerat un factor care limitează solicitările angajatorului către mamă.  

Femeile din societatea actuală se gîndesc mult înainte de conceperea unui copil. Ele dispun de numeroase metode contraceptive, care le permit să-şi planifice sarcina. Multe sînt de părere că un copil trebuie să apară cînd se simt pregătite. Unele chiar dramatizează perioada maternităţii. Le este teamă de asumarea responsabilităţii de a da viaţă unui copil. Fac însă o mare greşeală, spune psihologul Ştefania Niţă. Nu trebuie să aştepte nici momentul ideal, nici casa mult visată, nici creşterea salariului pentru a deveni mame. Un copil trebuie privit ca pe o minune, nu ca o problemă, chiar dacă creşterea şi educarea lui necesită multă atenţie din partea părinţilor.

Maternitatea reprezintă o adevărată aventură pentru numeroase femei. Acesta este un alt aspect care le face să amîne decizia de a deveni mame. În societatea noastră, familiile sînt mult mai restrînse decît în trecut. De aceea, tinerele nu au prilejul de a intra în contact cu bebeluşi din familie. Nu au exemplul creşterii unui copil. De aceea, maternitatea înseamnă o mare necunoscută pentru ele, iar tot ceea ce este necunoscut devine înfricoşător.

Concepere în eprubetă

Cuplurile care tot amînă conceperea unui copil se pot trezi la un moment dat că îşi doresc cu disperare unul, dar nu îl mai pot avea. Pentru că fertilitatea femeii scade o dată cu înaintarea în vîrstă, mai ales după 35 de ani. Studiile arată că la 37 de ani secreţia de ovocite se reduce la jumătate, comparativ cu vîrsta de 25 de ani. Probabilitatea de a obţine o sarcină este de 25% la 25 de ani, de 12% la 35 de ani şi scade la doar 6% la 40 de ani. La 35-40 de ani, conceperea unui copil este posibilă în multe cazuri doar cu ajutorul procedurilor medicale (inseminare artificială, fertilizare in vitro). Dr Denisa Protopopescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica de reproducere umană asistată din cadrul Medsana, spune că sute de cupluri din ţara noastră îşi îndeplinesc anual visul de a avea un copil cu ajutorul procedurilor medicale de procreaţie. Însă medicul le recomandă cuplurilor să nu aştepte vîrsta de 40 de ani pentru a deveni părinţi. Este mult mai simplu şi mai puţin costisitor să conceapă un copil la vîrsta cînd fertilitatea este maximă.

Avantaje şi dezavantaje

A avea primul copil la 35-40 de ani presupune avantaje, dar şi dezavantaje. Potrivit profesorului Dragomir, partea bună este mediul stabil în care se naşte copilul. Venind pe lume într-o familie organizată, cu posibilităţi materiale, copilul are şanse crescute de dezvoltare şi educaţie. Partea mai puţin bună se referă la riscurile sarcinii după 35 de ani. "Cu cît femeia se apropie de 40 de ani, cu atît există mai multe riscuri de apariţie a unor patologii, nu neapărat din sfera genitală. Să nu uităm că după 35 de ani ne aflăm în a doua jumătate a existenţei noastre", atrage atenţia profesorul doctor Dragoş Dragomir.

La 35-40 de ani, evoluţia sarcinii şi naşterii poate antrena complicaţii atît pentru mamă, cît şi pentru copil. Tocmai de aceea supravegherea medicală trebuie să fie complexă. Profesorul Dragoş Dragomir aminteşte că numărul cezarienelor este mai ridicat în cazul femeilor după 35 de ani decît pînă în 30 de ani. Copiii acestora nu sînt feriţi de riscuri. Malformaţiile congenitale sînt mai frecvente în rîndul copiilor proveniţi din mame trecute de 35 de ani. De exemplu, riscul de a naşte un copil cu sindrom Down creşte proporţional o dată cu vîrsta: de la 1/2.000 înainte de 25 de ani pînă la 1/50 după 40 de ani.  
"Un organism care a depăşit deja 40 de ani este un organism obosit. Din punct de vedere hormonal, în ţara noastră femeia de 40 de ani este mai probabil să ajungă la menopauză decît să conceapă un copil. În România, vîrsta la care se ajunge la această etapă a vieţii este între 40 şi 45 de ani, în comparaţie cu alte ţări, unde femeile ajung la menopauză la 50-55 de ani", atrage atenţia conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă".

Din punct de vedere ginecologic există o serie de probleme care pot să apară la o femeie de 40 de ani. "De exemplu, procesele inflamatorii cronice pelviene, în special inflamaţia trompelor uterine, sînt inflamaţii care, dacă sînt tratate în perioada cînd femeia este mai tînără, nu lasă semne ulterioare. Însă în timp, inflamaţia respectivă duce la modificări ale canalului ce se găseşte în interiorul trompei, care se poate îngusta sau se închide. Îngustarea poate să ducă la apariţia sarcinilor extrauterine, iar închiderea canalului face imposibilă fecundarea şi, deci, conceperea unui copil", avertizează specialistul nostru.

În plus, la 40 de ani este posibil ca femeia să fi contractat o boală cu transmitere sexuală, de care ea nici să nu ştie, cum ar fi: chlamydia, micoplasma, ureaplasma, herpes genital. Unele dintre aceste afecţiuni duc la avortul spontan, altele pot să producă malformaţii. Sau, mai grav, unele dintre ele trec prin placentă şi pot îmbolnăvi copilul.


ANALIZE. Femeile care s-au hotărît să conceapă un copil abia la 40 de ani trebuie să facă o serie de analize pentru a se asigura că nu îşi pun în pericol propria sănătate sau pe cea a viitorului bebeluş. Cu ocazia primului consult ginecologic sînt recomandate următoarele investigaţii: testul Papanicolau, analize de sînge, de urină, reacţia Wasserman (testul sifilisului), HbsAg (proba ficatului). În plus, femeile însărcinate care au peste 40 de ani vor trebui să meargă trimestrial la consultaţie.


SILUETĂ. Multe femei amînă sarcina de teama de a nu-şi pierde silueta. Specialiştii atrag atenţia că este un motiv total greşit, deoarece femeia la 20 de ani reuşeşte mult mai uşor să piardă kilogramele acumulate în timpul sarcinii, comparativ cu femeia de 40 de ani. Şi aceasta deoarece femeia în vîrstă de 40 de ani are un metabolism mult încetinit, ceea ce o împiedică să slăbească mai repede.


ATENŢIE! Hipertensiunea arterială şi diabetul sînt cele mai frecvente complicaţii care pot surveni în cazul gravidelor de peste 35 de ani. Tocmai de aceea, la fiecare consult, medicul verifică tensiunea şi glicemia gravidei. În prezent există tratamente moderne cu ajutorul cărora pot fi ţinute sub control valorile tensiunii şi glicemiei, fără a pune în pericol sănătatea fătului.


TESTE. La gravidele peste 35 de ani este obligatorie efectuarea a trei ecografii care permit monitorizarea dezvoltării fătului în fiecare trimestru de sarcină.

Obligatoriu este şi triplul test – cel mai important test genetic neinvaziv efectuat în scopul depistării unor anomalii fetale grave, cum ar fi sindromul Down, malformaţiile de tub neural, sindromul Eduards.


STATISTICI. Femeia modernă amână întemeierea unei familii, pentru că acest moment presupune o serie întreagă de obligaţii care se adaugă la cele profesionale şi sociale. Din aceste considerente, vîrsta medie la care femeia intelectuală are primul copil a ajuns la 32-34 de ani. În urmă cu 70 de ani, vîrsta medie de procreare era în jur de
20 de ani.


FAMILIE. Apariţia copilului schimbă viaţa întregii familii. De aceea, nu doar femeia trebuie să fie pregătită pentru a avea un copil, ci şi viitorul tată. În plus, cei doi parteneri este bine să se asigure că şi bunicii au disponibilitatea de a se ocupa de noul venit. Pentru că un nou-născut captează atît părinţii, cît şi bunicii.

×