x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mâncăm pentru doi?

Mâncăm pentru doi?

de Oana Antonescu    |    26 Feb 2008   •   00:00

Grija kilogramelor în plus nu trebuie să ocolească femeia nici atunci când se află în ultimul trimestru de sarcină. Lăsând la o parte criteriile estetice, excesul de greutate poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii gravidei şi a bebeluşului.

Grija kilogramelor în plus nu trebuie să ocolească femeia nici atunci când se află în ultimul trimestru de sarcină. Lăsând la o parte criteriile estetice, excesul de greutate poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii gravidei şi a bebeluşului. Dacă viitoarea mămică era plinuţă şi înainte de a concepe copilul, riscurile sunt cu atât mai mari. Sigur că gravida va spune că nu poate şi nu trebuie să se abţină de la mâncare, fiindcă ar însemna să-şi priveze bebeluşul de hrană. Ba mai mult, unele gravide se tem că vor avorta dacă nu mănâncă prăjitura la care poftesc. Nu-i adevărat, ne asigură dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Elias”. Gravida nu trebuie să mănânce pentru doi. Falsă este şi ideea că dacă micuţul se naşte cu o pată roşie pe corp înseamnă că gravida a poftit la ceva în timpul sarcinii. 

 

Greutate optimă

Sarcina modifică metabolismul femeii, de aceea şi pofta de mâncare este mai mare. Însă aceasta nu înseamnă că gravida trebuie să mănânce ori de câte ori simte nevoia, fiindcă are toate şansele să ia în greutate mai mult decât este indicat, iar dr Alexandru Filipescu atrage atenţia că greutatea maximă la final de sarcină este de 15 kilograme. Dacă viitoarea mămică suferă de disgravidie de prim trimestru (greaţă, vărsături), ea nu doar că nu se va îngrăşa, dar în primele trei luni va cântări mai puţin decât înainte de sarcină. Pornind de la un deficit de greutate, ea are toate şansele să se încadreze în limitele normale ale greutăţii până la finalul sarcinii. În schimb, cele care nu suferă de această tulburare în primele luni de sarcină riscă să acumuleze kilograme în exces. Creşterea în greutate trebuie să se producă treptat până în săptămâna a 30-a, cu 300 de grame pe săptămână, în medie. “Din săptămâna a 30-a  şi până la naştere, fătul îşi dublează greutatea acumulată”, atrage atenţia dr Alexandru Fi­lipescu. Gravida ar trebui să se îngrijoreze dacă a luat, de exemplu, zece kilograme şi este abia în săptămâna a 20-a de sarcină.

Femeilor însărcinate le este contraindicată o cură de slăbire, însă aceasta nu înseamnă că nu pot evita acumularea de kilograme. Şi în sarcină, ca şi în afara ei, trebuie să mănânce cu moderaţie, atrage atenţia specialistul nostru. Principala cauză a excesului ponderal este cantitatea mare de mâncare consumată la o singură masă. Gravida ar trebui să aibă trei mese principale şi două gustări, iar ideal ar fi să nu ia cina mai târziu de ora 18:00. 

 

Consecinţe

Durerile de spate, varicele, mobilitatea scăzută şi dificultăţile în respiraţie sunt printre problemele minore cu care se poate confrunta gravida care a acumulat kilograme în exces. În multe asemenea cazuri, naşterea este mai dificilă şi bebeluşul are o greutate mică, sub 2.500 de grame. Dacă femeia naşte prin cezariană, cicatricea se vindecă mai greu şi este mai inestetică. Când există un exces ponderal se poate întâmpla, de asemenea, ca viitoarea mămică să fie diagnosticată cu diabet gestaţional, o formă particulară de diabet care dispare după naştere, dar care creşte riscul de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii ani. Nediagnosticat şi netratat, diabetul gestaţional poate afecta şi fătul, cauzându-i hipo­glicemie, macrosomie (greutate mai mare de 4.500 de grame) şi exces de insulină, crescând riscul de obezitate a copilului, dar şi de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vieţii.  Gravida cu exces ponderal poate dezvolta, de asemenea, hipertensiune indusă de sarcină. Ea se remite spontan la aproximativ o lună de la naştere, însă poate afecta dezvoltarea fătului.

 

RISCURI. Pentru femeile care erau deja plinuţe înainte de a concepe copilul, excesul de kilograme poate avea consecinţe grave. Riscul de a lua foarte mult în greutate este mai mare în cazul acestor gravide, la fel ca şi riscul de a dezvolta hipertensiune arterială indusă de sarcină sau diabet gestaţional. De aceea, sarcina trebuie mai atent monitorizată, prin efectuarea testului de to­leranţă la glucoză, prin verificarea periodică a tensiunii arteriale şi mai ales a greutăţii. Cu atât mai mult aceste gravide trebuie să acorde o atenţie mai mare alimentaţiei. 

 

DUPĂ SARCINĂ. Femeile care au luat multe kilograme în timpul sarcinii tind să-şi păs­tre­ze greutatea după naştere, de multe ori nereuşind să mai slă­bească. Deşi îşi doresc să-şi re­capete rapid silueta pe care o aveau cu nouă luni în urmă, ele trebuie să ştie că scăderea în greutate are loc încet şi constant, în acelaşi mod în care s-au acumulat kilogramele. Alăp­tarea, gimnastica, plimbările, alimentaţia sănătoasă şi mo­derată sunt de mare ajutor în lupta cu kilogramele. Cura de slăbire este contraindicată în perioada alăptării.
 

 

Sfatul medicului

Ca o regulă generală, gravida trebuie să consume cât mai multe proteine, cât mai puţine lipide, iar glucide în cantităţi moderate. Pentru a preveni excesul de kilograme, dar şi proble­mele de sănătate, alimentaţia ar trebui să conţină în principal fructe, legume, carne slabă la grătar, lactate. Dintre legume, trebuie evitate sau consumate în cantităţi mici cartofii, fasolea şi varza, fiindcă provoacă balonări. Aluaturile, pastele făinoase, prăjelile şi afumăturile, dulciurile rafinate trebuie şi ele evitate pe cât posibil, avertizează dr Alexandru Filipescu.

×