x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mâncare cu cântarul

Mâncare cu cântarul

de Florin Condurateanu    |    10 Iun 2009   •   00:00

Diabetul este nu numai o perturbare a metabolismului glucidelor, ci şi o dezechilibrare a metabolismului lipidelor (grăsimilor) şi a proteinelor.



Aşa că, atunci când un diabetic protestează la recomandarea de a nu mânca de exemplu mici şi o ceafă de porc, apărându-se că astea nu au zahăr, ei bine, de fapt aceste alimente îi strică metabolismul grăsimilor, mărind depunerile pe vase.

Doctorul Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu, spune că trebuie respectat baremul de carbohidraţi admişi zilnic, dar nu trebuie să te abţii total de la carbohidraţi, fiindcă poţi face o hipoglicemie periculoasă.

În general, diabeticul trebuie să evite pâinea, care este foarte bogată în carbohidraţi (50%). Cu toate astea, medicul diabetolog insistă ca bolnavul de diabet să mănânce totuşi o felie de pâine dimineaţa, pentru că zaharurile din pâine sunt lente şi persistă în organism mai multe ore, împiedicând hipoglicemia, adică criza de prea puţin zahăr în sânge.

De ce mai insistă medicul diabetolog ca bolnavul de diabet să mănânce un măr pe zi? Ei bine, carbohidraţii din măr sunt rapizi şi corectează rapid glicemia, aducând-o la un nivel convenabil în sânge. Bolnavul de diabet trebuie să folosească la masă cântarul pentru anumite alimente. De exemplu, pentru a nu depăşi cantitatea admisă de cartofi, respectiv doi cartofi de mărimea unui măr. Şi asta fiindcă prin amidon cartofii au aproape 20% carbohidraţi.

La fel şi cu pastele. Şi ele trebuie cântărite pentru a nu sări calul, că şi ele conţin 20% carbohidraţi. Se zice că e bine să mănânce diabeticul legume şi fructe. Dar trebuie să evite fructele prea dulci cum ar fi: bananele, strugurii etc. Iar în materie de legume, diabeticul să tragă frâna de mână când mănâncă mazăre sau fasole boabe, ambele cam bogate în carbohidraţi, spre deosebire, de exemplu, de fasolea păstăi, admisă în cantitate mare, fiind săracă în carbohidraţi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă carbohidrati