Cercetatorii englezi dau dezlegare la consumul de ciocolata, deoarece ei sunt convinsi ca deliciosul aliment ne scapa de tuse.
MAGDA MARINCOVICI
Cercetarile efectuate de un grup de specialisti coordonat de profesorul Peter Barnes de la Imperial College London and Royal Bromptom Hospital demonstreaza ca theobromina, substanta existenta in orice patratel de ciocolata, diminueaza tusea. "Tusea persistenta este un factor nu numai suparator, dar care afecteaza calitatea vietii", avertizeaza profesorul Peter Barnes.
EXPERIMENT. Zece persoane s-au oferit voluntar sa serveasca drept subiecti in studiul condus de profesorul Barnes. In timpul studiului, o parte dintre aceste persoane au luat codeina pentru a se trata de tuse. Codeina este o substanta administrata frecvent pentru calmarea crizelor de tuse, insa este suspectata de numeroase efecte secundare ce nu pot fi ignorate. O alta parte dintre persoane au primit theobromina cu scopul de a se vindeca de tuse. Theobromina ca si cafeina fac parte din aceeasi familie. Aceasta substanta, ce confera ciocolatei gustul amarui, este un alcaloid. Ea se mai gaseste si in unele plante si ciuperci.
Ceaiul, cafeaua si cacaoa contin, de asemenea, theobromina. Cercetatorii au administrat subiectilor o substanta recunoscuta pentru faptul ca declanseaza crize de tuse. Ei au stabilit ca persoanele carora li s-a dat theobromina n-au tusit deloc sau foarte putin, comparativ cu celelalte persoane.
AVANTAJE. Autorul studiului a enumerat si cateva dintre avantajele acestei substante. In primul rand, comparativ cu codeina, theobromina nu are efecte secundare. "Aceasta descoperire este promitatoare. Ea ar putea sta la baza conceperii unui tratament eficient contra tusei. Persoanelor carora le este interzisa codeina, cum ar fi soferii, ar putea deci sa apeleze fara nici un risc la theobromina".
Citește pe Antena3.ro
ANTIDEPRESIV SI ANTIBATRANETE
|
"In compozitia ciocolatei se afla numeroase substante psihostimulatoare, printre care serotonina si feniletilamina, care au actiune antidepresiva. In timp ce mancam ciocolata sunt secretate dopamina si endorfine, substante ce induc starea de placere, ceea ce explica neputinta noastra de ne limita la unul-doua patrate de ciocolata.Cacaoa contine mai ales polifenoli recunoscuti ca valorosi antioxidanti, prezenti si in legume, fructe, ceai, vin", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul institutului de Cercetari Alimentare. Antioxidantii limiteaza degradarea la nivel celular si protejeaza organismul de imbatranirea prematura. Comparativ cu ciocolata cu lapte, cea neagra are de doua ori mai multi polifenoli.
|