x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mancati zilnic un desert de nota 10

Mancati zilnic un desert de nota 10

15 Iun 2004   •   00:00

Sesiune, examene de capacitate, revizii de sfarsit de an. Putem depasi aceasta perioada de maxima solicitare fizica si psihica printr-un stil de viata echilibrat.

MAGDA MARINCOVICI

Un regim alimentar echilibrat, opt ore de somn noaptea si stop medicamentelor care maresc performantele sistemului nervos. Aceasta este reteta care va ajuta sa depasiti cu bine perioada examenelor.

REGIMUL ALIMENTAR. Aportul energetic este foarte important, de aceea trebuie respectate cele trei mese principale si intre acestea cele doua gustari. Creierul este cel mai solicitat si, prin respectarea meselor, alimentele ii furnizeaza in mod constant calorii. Daca nu mentinem aceasta cadenta a meselor, creierul va fi obligat sa-si acopere necesarul de calorii de la alte organe, slabindu-le rezistenta. Pentru a functiona la capacitate, creierul are nevoie de aproximativ 40% din aportul de substante: vitamine, minerale, oligo-elemente, aminoacizi, acizi grasi esentiali... Si cum nu exista acel aliment minune care sa contina din belsug aceste substante, trebuie sa mancati variat. Asta presupune ca macar in perioada examenelor sa abandonati obiceiul de a manca doar pizza. Luati-va cate o pauza de la toceala si pregatiti-va de mancare. Orezul sau pastele se prepara rapid si sunt recomandate pentru aportul de glucide si continutul scazut de proteine. Aceasta compozitie permite cresterea secretiei unui aminoacid care se transforma in serotonina, substanta care lupta impotriva depresiei si anxietatii. Pentru desert, alegeti ce poftiti. Deoarece un desert care va place cu siguranta favorizeaza secretia de endorfine, substante care stapanesc angoasele.

SOMNUL. Pentru memorarea si fixarea informatiilor dormiti opt ore in fiecare noapte. Si inlocuiti ceaiul, cafeaua, alcoolul - care sunt excitante pentru creier - cu sucul de citrice, macese si kiwi, bogate in vitamina C. Pentru cresterea tonusului si eliminarea stresului faceti din cand in cand si cateva exercitii fizice.

Suplimente

In aceasta perioada exista tentatia de a lua unele medicamente care sa sporeasca performantele creierului. Este o practica periculoasa. Astfel, amfetaminele stimuleaza concentrarea, atentia si reduc senzatia de oboseala. Dar au un impact negativ asupra sistemului cardiovascular si pot provoca tulburari psihice grave. In campusurile studentesti se spune despre steroizi ca sunt "hormonii memoriei". Atentie, acest tip de medicamente poate induce infectii, oboseala cronica si tulburari cardiovasculare majore. Si betablocantele au cautare in sesiuni. Ele actioneaza asupra ritmului cardiac si stresului, insa pot fi la originea caderilor de tensiune si chiar a depresiilor. In locul acestor medicamente folositi suplimente nutritive care contin vitaminele din grupa B, vitaminele C si E, magneziu, litiu, seleniu si omega-3.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă