x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Maria Sa Rinichiul

Maria Sa Rinichiul

24 Apr 2004   •   00:00

Multe vorbe de respect sunt rostite la adresa rinichiului, denumit de chinezi „fantana vietii", caracterizat de medicina clasica precum un gentleman perfect fiindca cedeaza energie de la el pentru alte organe aflate in impas, iar un mare savant l-a denumit „Maria Sa Regele Rinichi".

Toate aceste aprecieri sunt justificate, le argumenteaza profesorul Ioan Costica, seful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul Universitar Bucuresti, care spune ca rinichiul este robust fiindca are o activitate continua si variata, are elasticitate, dar e si un organ sensibil fiindca renunta la o parte din sange in favoarea inimii si creierului cand ele sunt in dificultate si asta nu e o cantitate oarecare fiindca rinichii prelucreaza 20% din sangele circulat de inima.

Ce inseamna infectiile urinare, intalnite frecvent si in diferite forme? Referirile se vor face la cele mai uzuale forme, la infectiile urinare joase, numite cistite, prinzand zona vezicii si uretrei si la infectiile urinare inalte, numite pielonefrite, care vizeaza mai ales rinichiul. Sunt resimtite niste simptome, urinarea deasa, daca normal se urineaza de 4-6 ori pe zi, in infectiile urinare mictiunile sunt de 10-20 sau chiar mai frecvente. Urinarea este dureroasa, mai ales la sfarsitul ei, se face cu dificultate, urina este tulbure, cu miros neplacut. La infectiile inalte pot aparea si frisoanele, febra, starea rea, greturile, varsaturile, durerile lombare asemanatoare celor din colica.

Pentru stabilirea diagnosticului, analizele de laborator arata microbi in urina si, ca urmare a inflamatiei instalate in tractul urinar, se constata la laborator si prezenta leucocitelor. Strategia este sa tratezi cu antibiotice pentru indepartarea microbilor si eliminarea inflamatiei, deci se vizeaza eradicarea infectiei. Eficienta se obtine prin trecerea rapida la tratament. In infectiile joase (cistite) e suficient un tratament de trei zile, care se porneste fara analiza urocultura. Tratamentul in infectiile inalte (pielonefrite) se lungeste la 7-14 zile.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă infectiile