PULSUL MEDICINEI
Care este mecanismul inghititului? General prof. dr. Teodor Horvat, celebrul chirurg care conduce Clinica de Chirurgie Toracica de la Spitalul Militar, dar si Societatea Romana de Chirurgie Toracica, explica mecanismul deglutitiei si bolile care apar in aceasta sectiune a organismului.
Actul de inghitire devine posibil prin actiunea unor pistoane si valve. Alimentele parcurg intai faza orala, unde mestecarea trebuie sa fie buna printr-o dantura sanatoasa. Cand alimentele au trecut in faringe, tot procesul deglutitiei devine automat coordonat de muschi. Din faringe pana la sfincterul (supapa) din partea superioara a esofagului drumul alimentelor dureaza o secunda. Primul piston si deosebit de puternic este pistonul realizat de limba care se ridica si preseaza bolul alimentar de valul palatin, adica de cerul gurii, astfel ca alimentele sunt impinse mai departe. Al dolea piston este reprezentat de musculatura faringelui care propulseaza alimentele in jos. In categoria valvelor, adica a supapelor, foarte importanta este valva palatina, cerul gurii moale, si, daca aceasta valva nu s-ar ridica, alimentele ar iesi pe nas. Alta valva este glota, daca ea n-ar acoperi traheea, mancarea ar patrunde in caile respiratorii. Urmatoarea supapa este sfincterul esofagian superior, ce se deschide lasand bolul alimentar sa patrunda in esofag. Alimentele sunt impinse spre partea de jos a esofagului de un alt piston reprezentat de musculatura esofagiana. In partea de jos a esofagului exista sfincterul esofagian inferior reprezentand valva care se deschide doar cand alimentele trebuie sa intre in stomac. Daca in aceasta portiune a esofagului inferior si a sfincterului inferior se produc perturbari. Prin esofagul toracic mancarea trece in 8-12 secunde. Orice proasta functionare a acestor pistoane sau valve inseamna suferinte ale deglutitiei.
Citește pe Antena3.ro