Infarct, alimentatie dez-echilibrata, abuz de alcool, violenta... Meciu-rile de fotbal de la Campionatul Mondial pot afecta serios sanatatea suporterilor infocati.
Veritabila pasiune, fotbalul tine cu inima la gura milioane de oameni din intreaga lume. Pentru a nu deveni victime colaterale, ar fi bine ca suporterii sa-si modereze entuziasmul. Marile competitii sportive creeaza emotii atat de puternice, incat unii chiar raman fara suflare, la propriu. MOARTE SUBITA. Numeroase studii au analizat legatura dintre atacurile de cord si meciurile tensionate de fotbal. Astfel, meciul Anglia - Argentina de la 30 iunie 1998 a fost unul de infarct, dupa ce scorul de 2-2 din timpul regulamentar s-a transformat in 4-3 pentru Argentina, in urma loviturilor de la 11 metri. Concluzia: penalty-urile sunt cele mai periculoase momente ale unui meci pentru cardiaci. Cercetatorii britanici de la Universitatea din Bristol au estimat ca numarul stopurilor cardiace a crescut cu 25% in Anglia, la data de 30 iunie 1998. In comparatie cu aceeasi zi a anului precedent, numarul persoanelor spitalizate pentru infarct a fost cu 55 mai mare. Constatarile i-au determinat pe cardiologi sa recomande televiziunilor difuzarea unor avertismente in timpul meciurilor decisive. Un alt studiu efectuat in Franta confirma rezultatele englezilor. In 1996, echipa Olandei a fost invinsa de cea a Frantei, in urma loviturilor de la 11 metri, iar numarul infarcturilor din Tara Lalelelor a crescut cu 51%, provocand 14 decese peste media normala. INGRASARE. Nu numai inima are de suferit de pe urma Campionatului Mondial de Fotbal, ci si aparatul digestiv. Meniul preferat de suporteri nu este unul dintre cele mai sanatoase: pizza, hot-dog, hamburger, seminte, alune, toate stropite din belsug cu bere. Vizionarea meciurilor stand ore intregi pe canapea consumand aceste produse, care alcatuiesc o adevarata bomba calorica, duce la acumularea a 5 kilograme pe durata Mondialului, avertizeaza un studiu italian. Autorii recomanda inlocuirea alimentelor nesanatoase cu morcovi, cirese, capsuni, mere, felii de pepene si sucuri de fructe.Citește pe Antena3.ro