x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentele si alcoolul = ciroza

Medicamentele si alcoolul = ciroza

18 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA ADULTULUI
Ciroza, cuvant care inspaimanta grav, boala a ficatului care ajunge sa umple abdomenul cu lichid, care umfla pana la spargeri vene de pe esofag, declansand hemoragii grele care duc la moarte. Ce cauze duc pana la urma la aceasta imbolnavire a ficatului?

Cauze


Explica ciroza prof. dr. Alexandru Oproiu, sef de scoala in gastroenterologie. Ciroza este modul in care in zonele cu inflamatie ale ficatului se produce o modificare a tesutului, o fibroza a tesutului hepatic, cu alte cuvinte un fel de cicatrizari ale inflamatiilor.

Cicatricea, adica fibroza, inlocuieste celulele ficatului, care devine scleros cu noduli si isi pierde functia de secretie si de excretie.

Cauzele care duc la ciroza sunt in primul rand toxice. Alcoolul in exces imbolnaveste ficatul de ciroza. Ficatul are posibilitatea de a metaboliza 10-12 grame de alcool pur pe zi, adica ficatul poate prelucra 20-25 mililitri de bauturi tari zilnic sau 120-150 de mililitri de vin sau 300-350 de mililitri de bere cu 4% alcool zilnic. Alcoolul in cantitate de peste 60-80 grame alcool pur pe zi baut timp de 6-8 ani duce la ciroza.

Medicamente


Si unele medicamente pot provoca hepatita si apoi ciroza. De exemplu: folosirea pe timp indelungat a izoniazidei in TBC, abuzul de vitamina A, medicamente impotriva tulburarilor de ritm cardiac din clasa amiodarona, un purgativ din clasa oxifenisatina. Bineinteles ca la ciroza duc si virusurile hepatitei B si C pe calea hepatitei cronice. Exista si hepatita autoimuna declansatoare de ciroza, cand apar anticorpi care ataca componente din celula hepatica.

Unele anomalii genetice pot provoca si ele ciroza. Ca in boala Wilson, un deficit de proteina ce transporta cuprul. Iar acest cupru se depune in ficat.

Anomalii


O alta anomalie este hemocromatoza congenitala, in care se depune fierul in ficat, in miocard si in pancreas. Ciroza din clasa criptogenetica apare prin agravarea steatozei hepatice nealcoolice, adica din agravarea ficatului gras la nebautori.

Evolutia de la stadiul de inflamatie in ficat la stadiul de fibroza, adica de cicatrice, se face lent. De exemplu, hepatita C trece in ciroza cam in 30 de ani. Ciroza alcoolica se instaleaza dupa 12-15 ani. Insa hepatita B se transforma mai repede in ciroza.

Cand o serie de factori urgenteaza trecerea de la hepatita cronica la ciroza? Un factor de risc este severitatea inflamatiei produse de agentul cauzator. Sau daca se insumeaza actiunea defavorabila a mai multor agenti provocatori.

In hepatita C si B se impune abandonarea totala a alcoolului, caci alcoolul instaleaza mai repede ciroza.

Cand se asociaza mai multe virusuri deodata ciroza apare mai repede, cum ar fi: asocierea virusului B cu virusul Delta sau infectii simultane cu virus B si C, existand si situatii de infectare cu trei virusuri: B, C si D.

Fier


Incarcarea cu fier a celulei hepatice e un factor agravant ce urgenteaza ciroza. Asa ca acei bolnavi de hepatite cronice cu virusuri B si C suferind de steatoze trebuie sa foloseasca polivitamine care sa nu aiba fier si cupru.

Ficatul gras favorizeaza si el agravarea spre ciroza, ca si diabetul de altfel. In hepatitele B si C cronicizate in faze incipiente, tratamentul impotriva virusurilor poate opri procesul de fibrozare, ba chiar se intampla sa apara si regresii.

In infectiile cu virus C si B, in ficatul gras provocat de alcool ciroza se instaleaza cand nu sunt tratate bolile enumerate mai sus.

Semne discrete


Semnele de instalare a cirozei sunt discrete: ceva astenie, somnolenta, scade puterea de munca, apare o stare subfebrila 37-37,8 grade, omul pierde in greutate. Pe piele apar mici puncte rosii, din care pleaca stelute vasculare, iar palmele in partea de jos devin mai rosii.

Cand celulele hepatice in functiune se imputineaza, fiindca tesutul fibros invadeaza ficatul, organul nu-si mai joaca rolul. Tesutul fibrozat, cu acele cicatrice, creeaza un baraj in calea sangelui care vine de la intestinul gros si subtire prin vena porta. Sangele nu mai poate trece din tesutul fibros al ficatului, asa ca sangele gaseste cai colaterale venoase si apar varicele pe esofag, umflarea venelor esofagiene. Semnul ca au scazut celulele functionale, iar cele existente au calitate slaba se traduce prin alterarea sintezei in ficat de proteine, asa ca albuminele incep sa scada, de la 3,5 ajungand la 1,5-2,5.

SEMNE. Scade in ciroza si protrombina sintetizata tot de ficat, aceasta protrombina intervenind in coagularea sangelui. De exemplu, sangereaza gingiile, apar tulburari si in functia de excretie a ficatului, bilirubina creste peste 1,5 miligrame la litru. Acestea sunt semnele de decompensare a cirozei in chiar tesutul ficatului. Cresterea presiunii sangelui in vena porta, atunci cand acest sange nu mai poate trece prin ficat, din cauza tesutului cu cicatrice, face ca apa si electrolitii din sange sa fie impinsi in abdomen, astfel se instaleaza ascita, lichidul in burta. Acest lichid in abdomen e alt semn al fazei decompensate a cirozei.

STIRI
RAPORT. Agentia franceza de Securitate Sanitara a produselor de sanatate a facut public raportul privind datele sale asupra tratamentului hormonal substitutiv (THS) in cazul menopauzei. Raportul a cuprins perioada 2000-2002. In aceasta perioada, un sfert din femeile intre 40 si 65 de ani luau THS. Autorii raportului estimeaza ca in fiecare an THS este raspunzator de 650 pana la 1.200 de cazuri de cancer de san. De asemenea, THS cauzeaza intre 60 si 200 de cazuri de infarct miocardic si intre 300 si 650 de accidente vasculare cerebrale. De aceea, THS trebuie sa fie administrat in doze cat mai mici si pe perioade scurte.

CANCER. Sustinerea partenerului ii ajuta pe cei afectati de cancer de vezica urinara sa traiasca mai mult. Aceasta este concluzia studiului efectuat de dr. John Gore si echipa sa, de la Universitatea din California. In acest sens au fost monitorizati 5.854 de femei si barbati tratati, intre 1983 si 2000, pentru cancer de vezica. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, la persoanele casatorite, riscul mortalitatii scade cu 26%, comparativ cu celibatarii. Dr. John Gore este de parere ca partenerul il poate influenta pe bolnav sa mearga la medic, sa renunte la fumat. De asemenea, sistemul imunitar al bolnavului poate fi stimulat prin sustinere morala si dragoste.

IMPOTENTA. Pedalatul prelungit poate avea consecinte negative asupra vietii sexuale. Dr. Irwin Goldstein si colegii sai, de la Universitatea din Boston, sunt de parere ca mersul pe bicicleta poate provoca disfunctii erectile la barbati si dificultati in a atinge orgasmul la femei. Explicatia: pozitia pe sa afecteaza circulatia sangvina la nivelul organelor genitale. De aceea, aproximativ 5% dintre iubitorii acestui sport sufera de impotenta. Medicii ne sfatuiesc totusi sa nu renuntam la acest sport, doar sa luam cateva masuri pentru a preveni tulburarile de acest tip: schimbarea seii si alternarea pozitiilor atunci cand pedalam.
×
Subiecte în articol: ciroza ficatului sanatatea adultului