x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Membrana buclucasa

Membrana buclucasa

12 Noi 2004   •   00:00

Romanul are o vorba legata de pustii care au o secretie la coada ochiului, se spune despre ei ca au urdori. In realitate, oftalmologia explica aceasta suferinta care este minora, insa trebuie rezolvata in primele luni de viata.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice din Bucuresti, spune ca este vorba de o imperforatie de canal lacrimo-nazal. Cu alte cuvinte nu se realizeaza comunicarea dintre sacul lacrimal si canalul ce merge spre nas, si asta fiindca pe acest traseu nu s-a rupt o membrana cu care se naste copilul. In aceste conditii, membrana impiedica scurgerea secretiei in nas si ea se aduna in unghiul intern al ochiului, adica la coada ochiului dinspre nas.

In mod normal, perforarea acestei membrane se face spontan, se rupe de la sine la copilul foarte mic. Dar la unii copii membrana nu se rupe de la sine si este necesara interventia oftalmologului pentru a o perfora. Este vorba de o mica interventie chirurgicala care dureaza cinci minute, dar se face cu anestezie generala, ca sa nu se miste copilul. Oftalmologul introduce pe canalul lacrimal o sonda, aceasta sonda se intoarce intr-un anume fel, canalul se spala si problema s-a rezolvat, s-a realizat legatura intre sacul lacrimal si nas, pe unde se pot scurge secretiile. Cel mai bine este ca aceasta interventie chirurgicala minora sa fie executata la trei luni, termenul limita ar fi sase luni. Peste aceasta varsta, membrana se ingroasa, la varste mai mari chiar se osifica si interventia este ceva mai ampla. Pana in momentul operatiei, la varsta de trei luni, se face ingrijirea ochiului copilului prin curatarea secretiei cu un pansament steril, cu ser fiziologic si eventual se pun in ochi doua picaturi de colir simplu. Este o greseala sa fie utilizate antibiotice sau alte medicamente. Unii confunda aceasta secretie generata de neperforarea canalului lacrimo-nazal cu o conjunctivita. Dar nu este conjunctivita, fiindca ochii nu sunt rosii. E bine de stiut ca, pentru orice problema la ochi, copiii trebuie consultati si tratati numai de oftalmolog.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă