x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Meniscul fara hei-rup

Meniscul fara hei-rup

28 Oct 2004   •   00:00

Doctorul Rodica Marinescu, medic primar la Clinica de Ortopedie din Spitalul Colentina, spune ca studiile mondiale au aratat ca deteriorarea prin artroza a unui genunchi cu meniscul scos era mai mare decat deteriorarea artrozica intr-un genunchi unde mai exista menisc, chiar cu ceva stricaciuni in el.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Pentru ca meniscul imbunatateste asamblarea oaselor in genunchi, el echilibreaza incarcarea, preia si transmite fortele ca ele sa nu preseze excentric in genunchi si diminueaza frecarea in aceasta articulatie atat de importanta. Foarte multe dintre artrozele de azi sufera de pe urma scoaterii meniscului. Conceptia s-a schimbat o data cu aparitia artroscopiei, acea interventie mini-invaziva facuta prin 2-3 incizii de o jumatate de centimetru, prin care se introduce o camera video ce-i permite ortopedului sa vada tot genunchiul.

Artroscopia permite sa se scoata cea mai mica portiune posibila din menisc, ceea ce este de dorit pentru a mai lasa pe loc "felii" importante din menisc care-si pot indeplini rolul. Recuperarea dupa operatie este usoara, a doua zi pacientul calca pe picior, genunchiul nu este imobilizat, inciziile mici nu lezeaza celelalte tesuturi si nici o secunda articulatia nu este deschisa, deci nu se pot declansa modificari artrozice. Dupa operatia clasica cu bisturiul, nu se putea pune piciorul in pamant doua-trei saptamani, timp in care piciorul era imobilizat. La tineri, ruperea meniscului este produsa de regula de traumatisme, dar la cei peste 50 de ani, din pricina imbatranirii colagenului din menisc, se rupe meniscul spontan, la urcarea sau coborarea scarilor sau la urcusul pe un teren accidentat. Tocmai de aceea omul trecut de 50 de ani trebuie sa faca miscarile mai cu menajamente si sa evite obezitatea. Dat fiind ca in artriscopie se poate vedea prin camera video tot genunchiul este posibila o decupare cat mai mica a meniscului, doar acolo unde este ruptura. Exista rupturi ale meniscului care-i permit chirurgului ortoped sa coasa meniscul fara sa indeparteze nici un fragment.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă