Un studiu al cercetatorilor americani arata ca acidul folic ar putea sa previna hipertensiunea arteriala la femei, datorita efectului sau de relaxare a vaselor sangvine.
|
PROPRIETATI. Fructele si legumele au un continut bogat in acid folic |
S-a demonstrat de asemenea ca acidul folic scade riscul dereglarilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la copil, iar cei care consuma acid folic sunt mai putin predispusi depresiilor. Majoritatea oamenilor insa nu au in regimul alimentar o cantitate suficienta de legume si fructe pentru a obtine acidul folic necesar.
EXPERIENTE. Aceasta substanta se gaseste in brocoli, spanac, conopida, citrice, dar cercetatorii arata ca acidul folic nu are nici un efect asupra tensiunii arteriale atunci cand este absorbit prin consumul de fructe si de legume. Sub forma de supliment alimentar insa, absorbita in doze mari, aceasta substanta isi dovedeste eficienta.
Doctorul John Forman, de la spitalul pentru femei, din Boston, cel care a coordonat studiul, a aratat ca, desi concluziile studiului sunt incurajatoare, specialistii nu sunt inca pregatiti sa le recomande femeilor sa ia acid folic in doze mari pana cand nu se vor realiza experiente suplimentare. Studiul a fost efectuat pe doua grupuri de femei. O prima etapa s-a desfasurat intre anii 1991 si 1999, pe un grup de femei cu varste intre 27 si 44 de ani. A doua etapa de cercetari a avut loc intre anii 1990 si 1998, participantele avand varste intre 43 si 70 de ani.
CONCLUZII. Femeile care au luat parte la studiu nu aveau antecedente de hipertensiune arteriala. La fiecare patru ani, ele au raspuns unor chestionare in ceea ce priveste consumul de suplimente alimentare cu acid folic. In grupul de femei mai tinere, care isi administrau cel putin 3.000 de micrograme de acid folic pe zi, a fost inregistrata o scadere cu 46% a riscurilor de hipertensiune prin comparatie cu cele care absorbeau mai putin de 200 de micrograme pe zi. In a doua grupa, acelea care consumau acid folic in doze mari si-au redus riscul de hipertensiune cu 18%, a mai aratat studiul. Doze ridicate, de cel putin 400 de micrograme de acid folic, sunt deja recomandate femeilor pe perioada sarcinii pentru a proteja fatul de afectiuni grave ale creierului si maduvei spinarii.
Cercetatorii nu sunt insa in masura sa spuna daca acidul folic in doze mari previne hipertensiunea arteriala si la barbati. (Georgeta Licsandru)