x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mi-e teama sa devin mamica

Mi-e teama sa devin mamica

00 0000   •   00:00

Femeile care au devenit mame marturisesc ca prima clipa in care iti iei copilasul in brate este unica. Acel moment in care simti toata dragostea si bucuria din lume este cel mai fericit din viata oricarei femei. Insa, pana in clipa aceea, mai sunt si altele: decizia de a avea un copil, lunile de sarcina, noptile nedormite, gandurile, temerile... De unde vin toate acestea? Poate din faptul ca a deveni mama este cea mai mare schimbare din viata unei femei. A da nastere unui copil inseamna totodata a da nastere identitatii de mama. Este o schimbare completa si ireversibila.  

JOCUL "DE-A MAMA SI DE-A TATA" Psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie este de parere ca preocuparea pentru "a fi mamica" incepe inca din copilarie. Sa ne gandim, spre exemplu, la jocurile fetitelor in care sarcinile si rolurile sunt clar stabilite in jocurile "de-a mama si de-a tata". Fetitele sunt mamici si, daca privim cateva minute modul in care isi indeplinesc acest rol, observam cu cata atentie, grija si dragoste isi ingrijesc "copilul-papusa".  

Prin urmare, problematica maternitatii si a relatiei mama-copil incepe de timpuriu, manifestandu-se in jocurile fetitei, pentru ca pe parcursul existentei sa capete si o forma concreta. Si daca fetitele sunt bucuroase sa experimenteze rolul pe care propria mama il are in relatia cu ele, putand fi astfel "ca mama", pe masura ce timpul trece si devin femei apar tot felul de intrebari, temeri, preocupari legate de starea de sanatate, de eventualele riscuri ce pot interveni in demersul de a deveni mamica.  

ISTORIC DE VIATA "Modul in care femeia se raporteaza la conditia maternitatii depinde de traseul pe care l-a strabatut in devenirea ei. Astfel, este important in ce fel a decurs relatia dintre propria mama si ea, in ce mod s-au desfasurat primele relatii cu partenerii, cum a vazut si a inteles ceea ce inseamna a fi femeie, mama, cum a simtit de-a lungul timpului transformarea sa din fetita in femeie – viitoarea mama", considera specialistul nostru.  

MANIFESTARILE ANXIETATII Preocuparea excesiva cu privire la conditia sanatatii fiziologice este una dintre manifestarile frecvent intalnite la femeia care traieste interior teama de a aduce pe lume un copil. Controalele numeroase la ginecolog, repetarea buletinelor de analize, in ciuda rezultatelor bune si asigurarilor medicilor ca totul este in regula sunt dovezi ale ingrijorarii privind sanatatea.  

Amanarea deciziei de a avea un copil prin invocarea unor motive ce se constituie de fapt in pretexte: "Nu mi-am incheiat studiile, inca nu avem casa noastra, nu avem suficienti bani, mai avem de facut X sau Y lucru pentru a-i asigura toate conditiile" sunt modalitati de a ascunde anxietatea legata de gandul sarcinii si de momentul nasterii. Acest lucru arata ca din punct de vedere psihologic (ceea ce simte, traieste in interior) femeia nu este inca pregatita pentru acest lucru.  

DURERE, ESEC, SCHIMBARE Despre ce fel de teama este vorba cand ne referim la "teama de a fi mama"? Sunt mai multe temeri care isi fac aparitia, explica psihologul Stefania D. Nita. Teama de durere, care este asociata in mod spontan cu momentul nasterii si care vine "sa puna bete in roate" in demersurile de a avea un copil. Din aceasta teama, multe femei apeleaza spre exemplu la cezariana, chiar si atunci cand conditiile fiziologice nu impun aceasta solutie.  

Teama de esec: "Daca nu voi putea duce sarcina la bun sfarsit, daca bebelusul va avea probleme de sanatate, daca nu voi fi o mamica buna, daca nu ma voi descurca". Teama de schimbare: "Cum voi fi dupa nastere, daca nu voi mai arata ca inainte, daca partenerul nu ma va mai iubi la fel ca pana acum, cum imi voi continua cariera, cum mi se va schimba viata".  

Toate aceste temeri tin de ceea ce se intampla in forul interior al viitoarei mame, fiind grefate pe istoricul de viata al acesteia. Totusi, sunt rare cazurile in care temerile sunt atat de puternice incat sa determine femeia sa isi indeplineasca si conditia de mama.  

"Sunt cazuri in care poate aparea sterilitatea somatica – teama este suficient de puternica pentru a conduce la anularea fertilitatii ca refuz psihic, si nicidecum ca disfunctie organica. Am intalnit cazuri in care, dupa ani intregi de «incercari nereusite», in ciuda asigurarilor medicilor ca totul este in regula din punct de vedere fiziologic, femeia sa se confrunte cu aceasta stare de sterilitate somatica"
Stefania D. Nita
psiholog
"In cazul femeilor carora le este teama de aducerea pe lume a unui copil, rolul partenerului este important. Atitudinea lui este bine sa fie apropiata, suportiva, calda fata de partenera, sa o asigure ca nu este singura, ca este alaturi de ea si ca impreuna vor gasi o solutie pentru perioada prin care trec"
Stefania D. Nita
psiholog
 

 
SFATUL PSIHOLOGULUI Pentru a-si invinge teama de maternitate, psihologul Stefania D. Nita le sfatuieste pe femei "sa fie atente la ceea ce simt, la dorinta, la bucuria, la placerea de a fi mamica. Sa se intrebe de ce anume le este teama si dupa ce factorii exteriori de tensiune au fost eliminati: analize, examene medicale. Sa discute cu partenerul, sa isi exprime temerile ce le framanta. Sa se adreseze unui specialist si impreuna cu acesta sa vada care este cauza temerii resimtite. Anxietatea reprezinta efectele cu care se confrunta. Important este sa se inteleaga ce anume din interior declanseaza aceste temeri. Odata intelese cauza si efectul, intensitatea anxietatii se va reduce, va putea fi gestionata adecvat, pentru ca in cele din urma sa nu mai actioneze".
 

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul mama femeia femei teama