Micul dejun este foarte frecvent neglijat. Aceasta tendinta devine regula in cazul persoanelor supraponderale si al celor decise sa respecte posturile recomandate de Biserica. Ceea ce e total gresit, ne avertizeaza specialistii.
Dimineata, mai mult decat in orice alt moment al zilei, suntem foarte grabiti. Acesta e si motivul pentru care multi dintre noi avem tendinta de a sari micul dejun. Nutritionistii au decretat demult ca micul dejun este cea mai importanta masa dintre cele trei obligatorii recomandate pe tot parcursul vietii.Micul dejun nu trebuie neglijat nici in perioadele de post alimentar religios, cum este cel al Pastilor. Astfel, in aceasta perioada, micul dejun va fi alcatuit din alimente de post: un fruct, ceai cu miere de albine, margarina vegetala, nuci, cafea, cereale, cartofi copti, salate de cruditati, suc de citrice etc.
STUDII. Specialistii americani au ajuns la concluzia ca pentru stavilirea epidemiei de obezitate care afecteaza populatia SUA una dintre masurile cele mai eficiente o reprezinta respectarea micului dejun. Studiile arata ca persoanele care au trei mese zilnic si si-au facut o regula din a manca dimineata reusesc sa diminueze la jumatate problemele legate de depasirea greutatii.
Astfel, a lua micul dejun este nu numai un bun obicei alimentar, dar el permite o repartizare judicioasa a aportului caloric in timpul unei zile. Potrivit cercetatorilor americani, cerealele mancate la micul dejun ajuta la scaderea pericolului bolilor cardiovasculare.
Magda Marincovici
Atentie parinti!
A lua micul dejun impreuna, in familie, este un obicei datator de sanatate. Pediatrii au observat ca daca parintii ignora importanta micului dejun si copii vor urma acest exemplu gresit. Ceea ce este extrem de periculos, deoarece lipsa micului dejun afecteaza procesul de crestere a copiilor. De asemenea, faptul ca micul dejun este depasit ii face pe cei mici sa rontaie cam toata ziua cate ceva, acest obicei fiind o cauza majora a depasirii greutatii normale.
Un sfert din totalul caloriilor
Micul dejun trebuie sa reprezinte o patrime din aportul caloric zilnic si nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul lipidelor. Pentru aceasta, micul dejun trebuie sa fie echilibrat nutritiv si limitat in ceea ce priveste grasimile. Daca apreciati ca aportul caloric matinal e depasit, recurgeti rapid la cateva masuri care s-au dovedit eficiente: mergeti pe jos pana la slujba, renuntati la lift etc.