x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Minte tanara cu legume verzi

Minte tanara cu legume verzi

de Steluta Indrei    |    26 Sep 2005   •   00:00
Minte tanara cu legume verzi

Vitamina B9 din legumele verzi, in special cele de la care se consuma frunzele, ne protejeaza contra declinului cerebral, arata un studiu recent publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Vitamina B9, denumita si acid folic (provine din cuvantul latin folium - frunza), a fost izolata si sintetizata pentru prima data in 1945. Necesarul de vitamina B9 este asigurat prin alimentatie.

In afara de legumele verzi - spanac, salata, papadie, stevie, urzici, patrunjel, ceapa verde, macris, broccoli etc., acidul folic se mai gaseste in porumb, ficat de pui si de vita.

ROL. In principal, vitamina B9 participa la buna functionare a creierului. Ea intervine de fapt in sinteza mai multor neurotransmitatori, substante chimice care permit celulelor nervoase sa transmita mesaje. Astfel, memoria si celelalte functii cognitive vor fi in parametri normali cand aportul in vitamina B9 este suficient. De retinut ca, la persoanele in varsta, nivelul acidului folic este, in general, scazut.

STUDIU. Katherine L. Tucker si colegii sai de la Centrul de Cercetare a Nutritiei de la Universitatea din Maine (SUA) au analizat, timp de 3 ani, raportul dintre consumul zilnic de vitamina B9 si capacitatile cerebrale ale celor 321 de participanti la studiu cu varste de peste 50 de ani. "Subiectii au facut o serie de teste cognitive la inceputul studiului, pe care le-au repetat 3 ani mai tarziu", a explicat Katherine Tucker.

"Am comparat rezultatele celor doua randuri de teste, am interpretat raspunsurile la chestionarul privind obiceiurile alimentare ale participantilor si am prelevat probe de sange pentru a stabili valorile vitaminelor." Testele cognitive au evaluat memoria, comunicarea (fluenta vorbirii) si capacitatea subiectilor de a se repera in timp si spatiu.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au consumat zilnic cel putin 800 de micrograme de vitamina B9 au dat dovada de memorie buna si alte functii cognitive pe masura.

Doctorul Katherine Tucker ii sfatuieste pe varstnici sa consume cat mai multe alimente bogate in vitamina B9, iar daca este necesar pot apela si la suplimente nutritive, bineinteles, numai cu avizul medicului.

CONTRA HIPERTENSIUNII
Acidul folic este recunoscut, de asemenea, pentru proprietatea de a reduce riscul de hipertensiune la femei, arata un studiu prezentat la Chicago cu prilejul Congresului Asociatiei Americane de Cardiologie. Studiul doctorului John Forman a demonstrat ca femeile tinere care au luat peste 800 de micrograme de acid folic zilnic au prezentat un risc de hipertensiune mai mic cu 29% in raport cu cele care au consumat mai putin de 200 de micrograme. La femeile mai in varsta, doza zilnica de 800 de micrograme de vitamina B9 reduce acest risc doar cu 13%.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina