Vitamina B9 din legumele verzi, in special cele de la care se consuma frunzele, ne protejeaza contra declinului cerebral, arata un studiu recent publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Vitamina B9, denumita si acid folic (provine din cuvantul latin folium - frunza), a fost izolata si sintetizata pentru prima data in 1945. Necesarul de vitamina B9 este asigurat prin alimentatie. In afara de legumele verzi - spanac, salata, papadie, stevie, urzici, patrunjel, ceapa verde, macris, broccoli etc., acidul folic se mai gaseste in porumb, ficat de pui si de vita. ROL. In principal, vitamina B9 participa la buna functionare a creierului. Ea intervine de fapt in sinteza mai multor neurotransmitatori, substante chimice care permit celulelor nervoase sa transmita mesaje. Astfel, memoria si celelalte functii cognitive vor fi in parametri normali cand aportul in vitamina B9 este suficient. De retinut ca, la persoanele in varsta, nivelul acidului folic este, in general, scazut. STUDIU. Katherine L. Tucker si colegii sai de la Centrul de Cercetare a Nutritiei de la Universitatea din Maine (SUA) au analizat, timp de 3 ani, raportul dintre consumul zilnic de vitamina B9 si capacitatile cerebrale ale celor 321 de participanti la studiu cu varste de peste 50 de ani. "Subiectii au facut o serie de teste cognitive la inceputul studiului, pe care le-au repetat 3 ani mai tarziu", a explicat Katherine Tucker.Citește pe Antena3.ro
CONTRA HIPERTENSIUNII
|
Acidul folic este recunoscut, de asemenea, pentru proprietatea de a reduce riscul de hipertensiune la femei, arata un studiu prezentat la Chicago cu prilejul Congresului Asociatiei Americane de Cardiologie. Studiul doctorului John Forman a demonstrat ca femeile tinere care au luat peste 800 de micrograme de acid folic zilnic au prezentat un risc de hipertensiune mai mic cu 29% in raport cu cele care au consumat mai putin de 200 de micrograme. La femeile mai in varsta, doza zilnica de 800 de micrograme de vitamina B9 reduce acest risc doar cu 13%.
|