x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Moda nu face casa buna cu sanatatea

Moda nu face casa buna cu sanatatea

24 Noi 2004   •   00:00

Tinerele care poarta in zilele friguroase blue jeans cu talie joasa si bluze sau chiar jachete cu vedere la buric, acestea fiind tendintele actuale in moda, risca sa sufere afectiuni legate de coloana vertebrala.

STELUTA INDREI

Hainele adecvate ne ajuta sa ne protejam corpul de frig. Insa numeroase tinere dornice sa fie la moda se imbraca total inadecvat in toiul iernii. "Ele sunt expuse riscurilor de a suferi afectiuni ale coloanei vertebrale, precum lombalgiile (durerile de spate) si nevralgiile afrigore. Frigul, umezeala, vantul pot agrava scoliozele sau lordozele la pacientele care au in antecedent aceste modificari. Cat despre afectiunile genitale, sa zicem ca tinerele sunt ferite intr-o anumita masura, deoarece pantalonii chiar daca sunt cu talie joasa acopera zona pelviana", spune medicul Doina Mihaila, de la Centrul Medical "Dorobanti", presedintele Patronatului national al Medicilor de Familie.

SCOLIOZA. Fetele au mult mai multe sanse decat baietii sa faca scolioza, ele reprezentand 85%-90% dintre cazuri. Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, care apare in zona toracica, lombara sau toraco-lombara. Tanara vazuta din spate are coloana in forma de C, in cazul unei singure curburi, sau S, in cazul a doua-trei curburi. Aceasta noua pozitie a coloanei produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor. In fazele incipiente, scolioza se poate redresa usor prin kinetoterapie (gimnastica medicala sub indrumarea unui specialist), insa in fazele mai avansate se produc modificari osoase greu de rezolvat si apar durerile accentuate de spate. Scolioza avansata se poate trata printr-o interventie chirurgicala complicata, ce dureaza pana la 7-8 ore.

LORDOZA. Curbarea excesiva a coloanei vertebrale in regiunea lombara poarta numele de lordoza. Aceasta afectiune provoaca asa-zisele dureri de sale sau lombalgii. Potrivit medicului Doina Mihaila, "la inceput, durerile apar din cand in cand, iar cu timpul boala poate deveni cronica, durerile fiind mai dese. De aceea, ar fi bine ca tinerele sa constientizeze ca purtarea unor haine neadecvate sezonului rece poate avea implicatii serioase pe termen lung". Pentru ameliorarea durerilor, dr. Doina Mihaila recomanda administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene (numai pe baza de prescriptie medicala) si efectuarea unor sedinte de kinetoterapie pentru ameliorarea deformarii coloanei vertebrale, tonifierea musculaturii spatelui, imbunatatirea capacitatii respiratorii etc.

SFATURI CARE NE AJUAT SA NE INCALZIM
Cand va intoarceti acasa dupa ce ati tremurat prin statiile de autobuz, este bine sa va incalziti progresiv. Puneti-va niste haine lejere si placute, din materiale naturale si, dupa ce v-ati mai incalzit, faceti o baie fierbinte si relaxanta, cu uleiuri esentiale. Daca sunteti nevoiti sa stati mai mult timp in frig, este bine sa va miscati, sa va desmortiti, cum se spune, pentru a favoriza circulatia sangelui, care ajunge mai usor spre extremitatile corpului. Acesta reuseste astfel sa se adapteze la temperaturile scazute. Cand este frig ne gandim foarte putin ca trebuie sa bem apa. Totusi, setea si nevoia de hidratare sunt prezente si iarna. Si nu uitati ca o bautura calda (ceai, ciocolata calda, cafea) este intotdeauna binevenita intr-o zi friguroasa.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă