x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Muguri de sănătate

Muguri de sănătate

de Andrada Floria    |    01 Apr 2008   •   00:00

Mugurii plantelor şi mlădiţele sunt elemente care stau la baza unor tratamente eficiente pentru o varietate de afecţiuni. În gemoterapie, ramură a medi­cinei tradiţionale care se situează între fitoterapie şi homeopatie, se utilizează extracte vegetale proaspete de la plante tinere.

Mugurii plantelor şi mlădiţele sunt elemente care stau la baza unor tratamente eficiente pentru o varietate de afecţiuni. În gemoterapie, ramură a medi­cinei tradiţionale care se situează între fitoterapie şi homeopatie, se utilizează extracte vegetale proaspete de la plante tinere. Părţile care se folosesc de la plantele tinere în gemoterapie sunt ţesuturile meristematice, adică muguri, lăstari, ramuri tinere, rădăcini tinere, boboci, scoarţă de ramuri tinere, seminţe şi alte ţesuturi embrionare.

 

 

Avantaje

“Avantajele gemoterapiei constau în primul rând în faptul că în planta tânără există o concentraţie mai mare de principii active. Compoziţia preparatelor gemoterapice este una complexă, alcătuită din enzime, factori de creştere, vitamine, proteine, aminoacizi, acizi nucleici, micropolipeptide, citokine şi hormoni vegetali. În plus, conţine anumite substanţe benefice care nu se mai regăsesc în planta adultă, cum sunt giberelina, auxina, cinetina”, arată dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic primar medicină internă, cu specializare în apifitoterapie, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi

 

 

Alternativă

Preparatele gemoterapice sunt de fapt părţi tinere ale plantelor macerate în apă, glicerină şi alcool. Există 120 de gemoderivate de la arbori, cum ar fi frasin, stejar, mesteacăn, arbuşti (ienupăr), iarba neagră etc. Numai de la 53 dintre ele se folosesc mugurii, restul fiind preparate din alte părţi ale plantelor tinere.

 

 

 

ASTENIE. În cazul asteniei de primăvară se recomandă mugurii de brad şi de coacăz negru, care sunt tonici şi stimu­lează axa hipofizo-cortico-suprarenală. Un alt gemoderivat cu efecte benefice în oboseala speci­fică primăverii este din scoarţă de lămâi. Rozmarinul are un efect tonifiant mai ales la nivel cerebral.

×
Subiecte în articol: tinere tabagism