x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Multi tineri habar n-au ce este tuberculoza

Multi tineri habar n-au ce este tuberculoza

12 Noi 2004   •   00:00

Aproape o treime dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nu stiu aproape nimic despre tuberculoza, 30% au notiuni vagi si abia restul au mai multe cunostinte despre aceasta boala, se arata intr-un studiu lansat de Ministerul Sanatatii.

STELUTA INDREI

Studiul arata ca tinerii considera tuberculoza o boala grava si rusinoasa, dificil de vindecat si cu risc mare de deces. Aceasta perceptie gresita apare din cauza lipsei informatiilor corecte despre TBC, care "este inca o problema de sanatate publica in Romania", potrivit dr. Alexandru Rafila, directorul Directiei Generale de Sanatate Publica.

CAMPANIE. Studiul a fost lansat in deschiderea campaniei "Tuberculoza se vindeca". Ea urmareste informarea corecta a tinerilor in legatura cu aceasta boala, mai ales asupra faptului ca TBC se vindeca, dar numai daca este respectat tratamentul care dureaza sase luni. Persoanele diagnosticate care urmeaza tratamentul prescris de medic nu mai sunt contagioase dupa 3-4 saptamani de tratament, deci nu mai transmit boala si nu mai sunt un pericol pentru cei din jur. Ele se vor vindeca dupa un tratament complet si corect, care este gratuit chiar si pentru cei neasigurati medical.

Desi 97,2% din tinerii chestionati sustin ca au auzit de tuberculoza, unul din cinci nu poate preciza ce organ este afectat cel mai frecvent de aceasta maladie. Mai mult, un tanar din trei nu stie ca tuberculoza se transmite pe calea aerului, jumatate din ei apreciind ca boala "poate fi luata" prin alimente.

TRANSMITERE. TBC nu se transmite prin mancare, prin folosirea acelorasi vase sau tacamuri, prin sarut sau relatii sexuale, ci prin aer. O alta perceptie eronata in randul tinerilor este cea cu privire la factorii de risc implicati in aparitia TBC. Astfel, fumatul este perceput ca principal factor de risc in declansarea TBC, 64,9% considerand ca persoanele cu cel mai mare risc de a face boala sunt cele care fumeaza mult. De fapt, fumatul nu cauzeaza TBC. Boala apare numai prin transmiterea bacilului Koch de la o persoana bolnava, nedepistata si netratata corect. Principalul factor de risc este contactul cu un astfel de bolnav.

Transmiterea infectiei este favorizata si de spatiile inchise, neaerisite, intunecoase, slabirea organismului (subnutritie, cancer, SIDA). Noua tineri din zece recunosc tusea drept un semn al TBC.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă