x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Muma asfaltului, ciuma aspirinei

Muma asfaltului, ciuma aspirinei

de Magda Marincovici    |    22 Feb 2007   •   00:00
Muma asfaltului, ciuma aspirinei

Datoriile sistemului sanitar catre furnizori se rostogo-lesc an de an. Nimeni nu opreste bulgarele, nici macar presedintele Bases-cu, altfel hipersensibil la banul public datorat "regilor asfaltului". Dat fiind ca HG-urile pe picior se dau numai pentru asfalt si betoa-ne, aspirina poate sa mai astepte.

Datoriile pe care MS si CNAS le au catre furnizori se rostogolesc ca un bulgare, an de an. Nici un ministru nu a reusit sa-l opreasca. Nici chiar presedintele Basescu, altfel hipersensibil la banul public datorat "regilor asfaltului", nu s-a sinchisit de brambureala financiara din sistemul sanitar.

"Este un sistem care nu are respect pentru bani si, implicit, nu are respect pentru pacient. Sistemul medical romanesc pare a fi un sistem cu dispret pentru bani", declara in vara anului trecut presedintele Basescu, dupa ce a "batut" cateva spitale.

GAURA NEAGRA. Chiar asa stau lucrurile. Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), Mihnea Ioan Grecu, estimeaza intre 600 si 700 de miliarde de lei vechi datoriile spitalelor la materiale sanitare acumulate intre 2004 si 2006. In octombrie anul trecut, reprezentantii AFPM s-au intalnit cu ministrul Nicolaescu cu scopul stabilirii unui calendar al achitarii sumelor pe care spitalele le au la materiale sanitare: fese, seringi, ace, tifon, reactivi etc. In topul datornicilor este Spitalul Clinic Fundeni, unitatea sanitara cea mai mare si cu cea mai dificila cazuistica din tara. In acelasi top se mai afla spitalele judetene Mures, Arges, Alba etc.

UIMIRE NEPUTINCIOASA. In toamna anului trecut, datoriile erau de aproximativ 1.000 de miliarde de lei vechi. Intalnirea cu ministrul Nicolaescu a fost buna la ceva: au fost efectuate cateva plati si datoriile au scazut la aproximativ 600-700 de miliarde de lei vechi. Cum spitalele nu au reusit sa-si achite datoriile, dand vina pe casele de asigurari, AFPM a cautat ajutorul la Palatul Cotroceni. "Ne-am intalnit cu Bogdan Chiritoiu, consilier al presedintelui Basescu. I-am prezentat situatia datoriilor restante. S-a tot mirat si a promis ca-l va instiinta pe presedintele Basescu. Presedintele nu trebuie sa intervina pentru unul sau altul dintre membrii asociatiei sau pentru AFPM, ci pentru administrarea eficienta a banului public", precizeaza presedintele AFPM, Mihnea Ioan Grecu.

MEDICAMENTELE. Datoriile spitalelor si farmaciilor la medicamente sunt si mai impresionante. Pana la 30 iunie 2006, acestea se ridicau la 2.300 de miliarde de lei vechi, din care aproximtiv 800 de miliarde de lei vechi farmaciile si 1.500 de miliarde lei vechi de la spitale, datorii acumulate din 2005, avertizeaza Ileana Niculescu, director executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM). "Avem contracte directe cu farmaciile si spitalele. Acestea nu-si pot respecta termenele contractuale atat timp cat casele de asigurari nu aloca fonduri la timp, suficiente si in mod transparent. Majoritatea datoriile pe care le au farmaciile sunt la medicamente prescrise pe retete gratuite pentru boli cronice. Ceea ce este de neinteles, pentru ca aceste medicamente se elibereaza pe programe speciale, stiindu-se exact numarul bolnavilor. Si, totusi, aici sunt inregistrate depasiri de plafon. Poate ca noul presedinte al CNAS va reusi sa impuna transparenta si disciplina in achitarea datoriilor la termenele fixate", spune Ileana Niculescu.

COMPENSATELE
De la inceputul anului, presedintele Colegiului National al Farmacistilor, profesorul doctor Dumitru Lupuliasa, avertizeaza ca fondurile pentru medicamentele compensate si gratuite sunt insuficiente. "Comparativ cu luna ianuarie, cand 80% din farmaciile bucurestene au eliberat retete compensate, la jumatatea lunii februarie doar 30%-40% dintre farmacii mai aveau fonduri pentru compensate." Motivele: fondurile insuficiente si formula nerealista de repartizare a acestora. Culmea este ca tocmai cand Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Colegiul National al Farmacistilor au ajuns la o formula comuna, care sa dea posibilitatea bolnavilor de a avea accces la medicamente compensate si gratuite pana aproape de finele lunii, presedintele CNAS a fost demis. Asa ca, deocamdata, problema compensatelor e rezolvata teoretic. Practic, aceeasi imagine: farmacisti stresati, bolnavi la coada, panicati ca nu-si pot procura medicamentele.
×