x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Munca, platita cu pretul vietii

Munca, platita cu pretul vietii

de Steluta Indrei    |    21 Sep 2005   •   00:00
Munca, platita cu pretul vietii

In fiecare an, 2,2 milioane de persoane mor din cauza accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, potrivit unui raport al Biroului International al Muncii (BIM). Insa realitatea poate fi si mai neagra, pentru ca numeroase tari nu au raportat datele adevarate.

Numarul bolilor profesionale si al deceselor a scazut usor in tarile industrializate, in schimb, accidentele, in special cele mortale, sunt in continua crestere, subliniaza raportul BIM, citat de AFP.

Bolile contagioase si cancerele cauzate de substantele toxice sunt principalele probleme legate de munca, aflate in crestere mai ales in tarile in curs de dezvoltare. "Munca decenta, facuta in siguranta, este obiectivul pentru care luptam", a afirmat Juan Somavia, directorul general al BIM.

BARBATI, FEMEI. Potrivit raportului, accidentele, bolile de plamani, cancerele reprezinta un risc major de deces pentru barbatii de varsta activa. Femeile sufera in general de boli contagioase, infectii bacteriene sau virale, afectiuni de natura scheleto-musculara. Cei care muncesc de la varste tinere (15-24 de ani) sufera mai frecvent accidente mortale din cauza lipsei de experienta.

In fiecare an, potrivit raportului, substantele toxice provoaca moartea a cel putin 440.000 de lucratori. Praful de ciment ucide anual aproximativ 100.000 de persoane.

Printre alte probleme care pun in pericol viata muncitorilor sunt citate violenta, efectele alcoolului sau drogului, fumatul, stresul. Tabagismul cauzeaza moartea a 200.000 de angajati.

SUBESTIMARE. Numarul total de 2,2 milioane de victime reprezinta o crestere cu 10% fata de ultima estimare a BIM, in 2002. Dar raportul subliniaza lipsa de certitudine a statisticilor fiecarei tari, constatand ca "sistemul de colectare a informatiilor si sistemul de sanatate din multe tari nu functioneaza corespunzator".

De exemplu, India declara oficial 222 de accidente mortale pe an - mai putin decat in Cehia (231) - , in timp ce BIM apreciaza la peste 40.000 numarul real al victimelor. Uniunea Europeana evalueaza la 120.000 numarul accidentelor profesionale mortale, iar BIM estimeaza 122.000 de cazuri.

ALIMENTATIA LA SERVICIU
Alimentatia saraca sau, dimpotriva, excesul de hrana afecteaza sanatatea angajatilor si reduce cu 20% productivitatea, a indicat BIM.
Cantinele, restaurantele fast-food, unde obisnuiesc sa ia masa unii angajati, ofera in general o hrana de slaba calitate, care nu este diversificata. Pe de alta parte, chioscurile le pun la dispozitie snacks-uri, chips-uri si alte produse de rontait. Astfel, persoanele active profesional se confrunta cu importante carente de vitamine, minerale, malnutritie, dar si obezitate, diabet.
"Accesul la o alimentatie sanatoasa la locul de munca este la fel de important ca si protectia contra substantelor chimice", considera dr. M. Wanjek din cadrul BIM.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă