In fiecare an, 2,2 milioane de persoane mor din cauza accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, potrivit unui raport al Biroului International al Muncii (BIM). Insa realitatea poate fi si mai neagra, pentru ca numeroase tari nu au raportat datele adevarate.
Numarul bolilor profesionale si al deceselor a scazut usor in tarile industrializate, in schimb, accidentele, in special cele mortale, sunt in continua crestere, subliniaza raportul BIM, citat de AFP. Bolile contagioase si cancerele cauzate de substantele toxice sunt principalele probleme legate de munca, aflate in crestere mai ales in tarile in curs de dezvoltare. "Munca decenta, facuta in siguranta, este obiectivul pentru care luptam", a afirmat Juan Somavia, directorul general al BIM. BARBATI, FEMEI. Potrivit raportului, accidentele, bolile de plamani, cancerele reprezinta un risc major de deces pentru barbatii de varsta activa. Femeile sufera in general de boli contagioase, infectii bacteriene sau virale, afectiuni de natura scheleto-musculara. Cei care muncesc de la varste tinere (15-24 de ani) sufera mai frecvent accidente mortale din cauza lipsei de experienta. In fiecare an, potrivit raportului, substantele toxice provoaca moartea a cel putin 440.000 de lucratori. Praful de ciment ucide anual aproximativ 100.000 de persoane.Citește pe Antena3.ro
ALIMENTATIA LA SERVICIU
|
Alimentatia saraca sau, dimpotriva, excesul de hrana afecteaza sanatatea angajatilor si reduce cu 20% productivitatea, a indicat BIM.
Cantinele, restaurantele fast-food, unde obisnuiesc sa ia masa unii angajati, ofera in general o hrana de slaba calitate, care nu este diversificata. Pe de alta parte, chioscurile le pun la dispozitie snacks-uri, chips-uri si alte produse de rontait. Astfel, persoanele active profesional se confrunta cu importante carente de vitamine, minerale, malnutritie, dar si obezitate, diabet. "Accesul la o alimentatie sanatoasa la locul de munca este la fel de important ca si protectia contra substantelor chimice", considera dr. M. Wanjek din cadrul BIM. |