Europa este invadata de capuse. In unele tari, accesul in paduri a fost intezis, tocmai pentru a proteja populatia de capuse. In tara noastra, chiar daca nu s-a ajuns la asemenea masuri, totusi se inregistreaza o crestere a numarului persoanelor, in special copii, muscate de capuse. Trebuie retinut ca femelele si nimfele (capusa pui) transmit bacteria Borrelia care provoaca boala Lyme, infectie sistemica, avand evolutie in trei stadii pana ce invadeaza tot corpul.
Infectie in trei stadii
Boala Lyme este, de fapt, o infectie sistemica ce cuprinde intregul organism si parcurge trei stadii mai mult sau mai putin distincte:
u) Stadiul 1 – Eritemul cronic migrator (ECM) – Borelioza Lyme debuteaza cu o leziune tegumentara caracteristica, extensiva eritem migrator (stadiul 1, infectie localizata).
u) Stadiul 2 – Infectie diseminata – (zile pana la saptamani) in care spirochetele se raspandesc prin sange spre numeroase zone diferite.
u) Stadiul 3 – Infectie persistenta – (luni pana la ani) dupa perioade de infectie latenta pot aparea semnele unor complicatii grave.
Recomandari
'Capusa trebuie eliminata cat mai repede de pe piele, pentru a scurta timpul petrecut in contact cu organismul. Daca nu se poate face acest lucru intr-un serviciu medical, se extrage ferm, apucand cu o penseta cat mai aproape de cap, incercand sa fie scoasa intreaga, fara traumatisme suplimentare, care cresc pericolul infectios. Se spala bine locul si se adreseaza medicului pentru a se stabili conduita ulterioara, pentru ca, desi de multe ori inofensive, aceste insecte pot totusi sa transmita maladii extrem de grave', spune medicul de familie, doctorul Dana Tinica.
Capusele se pot gasi in gradini si in parcuri publice, terenuri de sport, pe iarba sau gazon, pe pomii din livada sau in padure. Grija mare, deoarece inclusiv pe animalele de companie – caini si pisici – se pot adaposti capusele. Locurile preferate sunt padurile umbroase si umede, cu temperaturi intre 7 si 25 de grade Celsius. In perioadele caniculare, ele se ascund in pamant sau sub vegetatie.
Capusa se hraneste cu sange de la om sau animale. Inainte de a musca, secreta o substanta cu efect anestezic, ceea ce explica de ce nu prea simtim nimic cand suntem muscati. Pentru a ne proteja, mai ales in zilele calde, trebuie sa ne imbracam cu haine din fibre naturale, care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului. De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa nu-si lase copiii sa se joace in tufisuri si sa ii imbrace astfel incat sa limiteze cat mai mult riscul de a fi muscati de capuse.