x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nas înfundat? Iată opt metode de tratament

Nas înfundat? Iată opt metode de tratament

de Magda Bucur    |    07 Noi 2016   •   20:30
Nas înfundat? Iată opt metode de tratament
Sursa foto: Piotr Marcinski/Getty Images/iStockphoto

Dacă te numeri printre cei care au nasul înfundat pe tot parcursul sezonului rece, află că nu răceala este de vină, așa cum cred mulți. Congestia nazală e o afecțiune foarte comună care apare atunci când vasele de sânge din nas se inflamează și țesutul se umflă, creând senzația de ”înfundat”. Iată opt posibile metode de tratament.

1.Fă un duș fierbinte. Apa caldă și aburii care se formează vor scădea congestia nazală și vor ajuta mucusul ”captiv” în nas să se scurgă afară, îmbunătățind astfel respirația. Atenție însă, efectele vor dispărea destul de repede, după ce ieși din duș.

2. Folosește un spray salin. Soluțiile decongestionante pot crea dependență, de aceea este bine să folosești un spray pe bază de apă sărată, care reduce inflamația țesutului nazal și desfundă nasul. Aceste spray-uri nu conțin medicamente așa că pot fi folosite chiar și de cei alergici sau de gravide.

3. Irigă-ți sinususile. Poți face o toaletă nazală, prin irigare, eliberând astfel mucusul de la nivelul masului i al sinusurilor. Este bine să folosești o soluție salină, apă distiliată sau fiartă în prealabil și lăsată să se răcească, pentru a evita ca bacteriile din apa de la robinet să ajungă în nas.

4. Aplică comprese calde. La fel ca în cazul dușului, compresele calde decongestionează zona și desfundă nasul. Poți uda o compresă sterilă cu apă caldă și apoi o poți aplica pe nas și în zona sinusurilor.

5. Folosește ulei de eucalipt. Folosit de sute de ani pentru proprietățile sale, uleiul făcut din frunzele de eucalipt poate fi folosit la inhalații. Picură câteva picături în apa care a fiert și inhalează aburii. Nasul se va desfunda rapid.

6. Ia medicamente antialergice. Dacă nasul înfundat este datorat unei alergii, metodele simple de tratament nu vor da rezultate. Antihistaminele din medicamentele antialergice rezolvă reacția alergică, însă pot avea și efecte secundare precum amețelile.

7.Folosește un decongestinant. Dacă problema persistă, poți apela la medicamentele decongestionante. Sub formă de pastile sau spray-uri, acestea acționează asupra vaselor mici de sânge din nas, subțiindu-le. Totuși, atenție, înainte de a folosi astfel de soluții discutți cu un medic. Persoanele cu probleme de tensiune ar putea avea probleme dacă folosesc decongestionante. În plus, acestea au și efecte secundare nedorite. Printre ele se numără, durerile de cap, uscăciunea gurii și chiar senzația de arsură la nivelul nasului.

8.Folosește umidificatorul. Aerul umed din cameră poate subția mucusul din nas și va permite scurgerea lui, eliberând astfel nasul. Dacă umidificatorul eliberează aer rece, acesta va reduce și inflamația membranelor nazale. Atenție, însă, pentru a fi eficient, umidifactorul trebuie să fie curat, altfel se înmulțesc bacteriile care vor fi răspândite în atmosferă și pot crea probleme mai mari.

×