SANATATEA ADULTULUI
Umbla in popor vorba ca operatia de deviatie de sept este un fel de masacru, ca ORL-istul ajunge sa sparga osul nasului cu dalta si ciocanul, ca una peste alta e chinul naibii si ca mai bine n-ajungi la operatie de sept.
Sef de lucrari dr. Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", spune ca in aceasta directie medicina a evoluat, ca s-au inventat si alte proceduri de corectare a deviatiei de sept, ca exista azi metode de anestezie eficiente si ca nu mai este vorba in timpul operatiei de masacrul de care se teme populatia.
Deviatia de sept
Pacientul nu simte nimic si cand i se remodeleaza septul, acel perete care desparte cele doua cavitati nazale, acest perete devenind prin chirurgie drept si nu stramb, cum este in deviatia de sept. Bineinteles ca in trusa chirurgului ORL-ist exista si o mica dalta pentru situatia in care un fragment de os trebuie spart. Dar totul se face cu finete, nu e vorba de o macelareala si pacientul nu simte nimic. Plus ca scapa de necazurile numeroase care apar prin aceasta deviatie de sept. De altfel, doi importanti fotbalisti ai Rapidului Rat si Maftei au fost operati in Clinica de la "Sf. Maria", deviatia lor de sept a fost rezolvata pentru a putea respira bine, a doua zi au plecat acasa, alintandu-se ca au devenit mai frumosi ca niste actori de cinema. Nici vorba de chinul banuit ce ar insoti operatia de deviatie de sept, caci chiar in dupa-amiaza interventiei chirurgicale ei glumeau si se plimbau pe culoarele spitalului. "Ba mai mult, dupa o saptamana, cei doi sportivi si-au reluat antrenamentele la intensitate maxima", spune dr. Codrut Sarafoleanu.
Cand ne operam
Circa 80% din populatie poate avea deviatie de sept, dar nu toti trebuie operati. Operatia se face cand deviatia de sept creeaza dificultati in respiratie, aceasta devine grea si obstructia narilor de septul stramb deranjeaza. Care este cauza ca peretele osos (septul) care separa cele doua fose nazale nu este drept, ci este stramb? O cauza este diferenta de crestere intre os si cartilaj. Osul creste mai lent, cartilajul mai repede, astfel ca acest perete dintre nari se stramba. A doua cauza care provoaca deviatiile de sept sunt traumatismele. Discutand necazurile care apar la cei cu deviatie de sept se trec in revista de fapt si multiplele functiuni ale nasului. Omul cu deviatie de sept este obligat sa respire pe gura.
Citește pe Antena3.ro
Sforaitorii
Acesti oameni sforaie si mananca cu dificultate, oprind respiratia pe gura cand inghit mancarea. Filtrul care este reprezentat de nas este ocolit in conditiile respiratului pe gura, oamenii fac des boli laringo-faringiene si amigdalite. In plus, respirand pe gura nici nu se mai umezeste aerul ca atunci cand urmeaza traseul normal prin nas. Revenind la interventia chirurgicala pentru a demonstra ca ea este azi o interventie delicata, dr. Codrut Sarafoleanu spune ca mucoasa de pe sept este sensibila si trebuie menajata, ea trebuind sa ramana intacta. In timpul operatiei chirurgul da la o parte foitele mucoasei de pe o parte si de pe alta a septului, se ajunge la sept care se remodeleaza pentru a nu mai fi stramb. In urmatoarele doua zile se tin in nas doua tampoane ca foitele mucoasei sa se lipeasca din nou pe sept.
Filtrarea aerului
Continuand cu functiile multiple ale nasului, trebuie sa recunoastem ca nasul este un organ destept. In primul rand, el face o filtrare a aerului, mai intai o macrofiltrare, caci parul din nas opreste impuritatile grosiere. Urmeaza apoi tot in nas o filtrare de finete. Exista niste cili, niste picioruse care se misca toate in aceeasi directie, precum un covor rulant. Acesti cili, alcatuind covorul rulant, imping spre faringe secretiile din nas, unde s-au atasat impuritatile mici. Se face astfel o curatenie, o purificare a aerului respirat.
|
LACRIMI. Nasul este un foarte eficient schimbator de caldura. Pe lungimea nasului de 8-10 centimetri, aerul se incalzeste de la gerul de afara posibil a fi de minus 30 de grade pana la temperatura corpului de 37 de grade, deci nasul incalzeste aerul cu aproape 70 de grade. Pe peretii laterali ai nasului exista niste cornete, ca niste bureti, cand trebuie incalzit mult, aceste cornete se umplu cu mult sange care e cald si astfel se incalzeste aerul. Prin aceasta suprafata mare de schimb de caldura de-a lungul nasului se produce si umezirea aerului.
In nas se scurg si lacrimile. Ele contin o substanta care omoara microbii. In secretia nazala exista si anticorpi si astfel actioneaza primul mecanism de autoaparare. Sa nu uitam si de functia fonatorie a nasului. Sunetul de baza, tonul fundamental se creeaza in laringe, dar tonalitatea vocii fiecarui individ e data de cavitatile din nas si de sinusuri.
MIROS. Pana la urma si nasul este cel care face distincta vocea unei persoane. Sa reamintim ca nasul mai indeplineste si functia de miros. Exista oameni cu un miros atat de rafinat, incat ei testeaza parfumul in calitate de profesionisti. In nas mai exista si niste senzori, asa ca atunci cand patrund in nas corpuri straine sau mirosuri urate, acesti senzori declanseaza reflexul de aparare reprezentat de stranut. In incheiere, sef de lucrari dr. Codrut Sarafoleanu atrage atentia ca nu este bine sa se puna cu exagerare picaturi in nas. Sunt oameni care si-au facut un obicei din a-si pune mereu picaturi in nas. La inceput, acestea le desfunda nasul, dar treptat se creeaza obisnuinta si trebuie sa-si puna tot mai des picaturi in nas. Cu timpul se ingroasa mucoasa ingrijorator si ORL-istul adesea este obligat sa razuiasca surplusul de mucoasa ingrosata cu laserul.
|