Romanul are o zicere desteapta: "Si-a luat nasul la purtare". Parafrazand proverbul, cand isi ia la purtare nasul, omul nu stie ca acesta este un organ foarte perfectionat.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Mirosurile atat de nuantate sunt un argument evident pentru toata lumea. Dar iata un alt aspect mai putin stiut, nasul este un foarte eficient schimbator de caldura. In Siberia, gerul atinge uneori - 40 de grade. Cand respira, omul nu poate introduce in organism un flux de aer la asemenea temperatura scazuta, el trebuie incalzit. Sarcina aceasta ii revine nasului. Ei bine, nasul preia aerul la - 40 de grade si ii urca temperatura la +37 de grade, cat este temperatura corpului. Aceasta incalzire cu circa 80 de grade se face in nas, care are o lungime de numai 5-8 centimetri. Va dati seama ce randament exceptional are acest schimbator de caldura plantat in mijlocul fetei!
Exista destule boli care afecteaza nasul. Una dintre ele este deviatia de sept, o deficienta care-l impiedica pe om sa respire dezinvolt, o deficienta care piperniceste respiratia. Ce este de fapt deviatia de sept? Septul este un fel de cartilagiu incadrat intr-o rama osoasa. Incercand o paralela, este precum geamul unui ceas prins in rama metalica a cadranului. La unii oameni, acest cartilagiu se dezvolta mai mult decat creste rama osoasa si atunci el se cuteaza, asa apare deviatia de sept. Cu ceva vreme in urma, operatiile de deviatie de sept erau dureroase, curgea mult sange, medicul spargea osul cu un ciocanel. Acum aceasta tehnologie este de domeniul trecutului, interventia chirurgicala se face cu laser, operatia este civilizata, pacientul nu mai suporta dureri si internarea in spital nu se intinde mai mult de doua zile.Citește pe Antena3.ro