x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nereguli în casa timpanului

Nereguli în casa timpanului

de Florin Condurateanu    |    04 Dec 2009   •   00:00

Prof. dr Dorin Sarafoleanu spune că otita seroasă infecţioasă se localizează în camera timpanului şi înseamnă o colecţie de secreţii la început neinfectate, care apoi se infectează.



Între casa timpanului şi fundul nasului există o legătură prin Trompa lui Eustache. Este un canal subţire care se deschide când înghiţim, când mestecăm, când suflăm nasul şi aerul din nas pătrunde în urechea medie, egalizând presiunile. Cei care au necazuri pe Trompa lui Eustache, numite disfuncţii tubare, au următorul necaz: aerul nu pătrunde în ureche, unde se face o presiune negativă, generând ţiuituri, înfundări de ureche şi dureri. Când decolează avionul sau când urcăm pe serpentine, urechile se înfundă din cauza neaerisirii urechii medii. Pentru a desfunda urechile trebuie să înghiţim forţat ţinându-ne de nas şi aerul din spatele nărilor trece în urechea mijlocie, egalizând presiunea. Care sunt cauzele care duc la blocarea acestui canal dintre urechea medie şi fundul nasului?

La copii, polipii, după infecţii repetate, se inflamează şi blochează orificiul Trompei lui Eustache. În lipsa aerisirii se acumulează secreţii în ureche, auzul scade şi este vorba despre otită. Se prescriu antibiotice timp de 5-9 zile, în plus i se dă copilului medicament antiinflamator necortizonic, i se pun picături în nas şi este îndemnat să-şi sufle nasul sau i se aspiră secreţiile din nas. La nevoie, se prescrie şi un antialergic. Dacă aceste măsuri nu se fac la timp, germenii se dezvoltă şi secreţia strânsă în spatele timpanului sparge timpanul, iar din ureche curg secreţii cu puroi. Se infectează urechea, se mănâncă scăriţa, ciocanul şi nicovala, ca şi peretele osos, iar pacientul devine surd. Infecţia poate trece la osul mastoid din spatele urechii, pot apărea abcese, deplasându-se grav spre meningele creierului, dând mastoidite cronice. De aceea, în otitele avansate e bine ca medicul să facă o mică perforare a timpanului pentru a drena secreţiie, urmând ca apoi timpanul şi oscioarele din urechea medie să se refacă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă