x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei New York Times - Cate dintre decesele de aviara ajung la OMS?

New York Times - Cate dintre decesele de aviara ajung la OMS?

de Andrada Floria    |    07 Iun 2006   •   00:00
New York Times - Cate dintre decesele de aviara ajung la OMS?

Numarul cazurilor de transmitere a virusului gripei aviare de la om la om este mai mare decat cel raportat de autoritati. Aceasta este concluzia unui articol publicat recent in cotidianul american New York Times.

Pana de curand, repre-zentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sustineau ca in lume nu exista decat doua-trei cazuri de transmitere interumana a virusului H5N1. La data de 24 mai, dr. Julie L. Gerberding, directorul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Atlanta (CDC Atlanta), a estimat ca au existat "cel putin trei astfel de cazuri".

Dupa doua saptamani, Maria Cheng, purtator de cuvant OMS, a precizat ca exista "probabil aproximativ sase cazuri". Iar dr. Angus Nicoll, responsabil cu problemele legate de gripa aviara din cadrul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, accepta ca totusi "este posibil ca noi sa subestimam numarul cazurilor de transmitere interumana".

Unul dintre motive ar putea fi, conform dr. Nicoll, ca frecvent aceste cazuri apar in sate indepartate, unde se ajunge foarte greu. Pana in momentul in care ajung la fata locului medicii din Geneva pentru a preleva mostre, autoritatile locale "ucid deja toate pasarile si acopera totul cu var", sustine Nicoll. Un alt motiv, la fel de important, este ca OMS este conservatoare in ceea ce priveste declaratiile de presa si, ca agentie a Natiunilor Unite, OMS primeste uneori restrictii din partea statelor membre.

CERCETARI. Cu toate acestea, cativa oameni de stiinta au observat ca in multe dintre focare este mai plauzibila explicatia ca virusul s-a transmis de la om la om decat aceea ca membri ai aceleiasi familii s-au imbolnavit la cateva zile diferenta (cinci-sapte zile, adica perioada de incubatie a virusului) din cauza aceleiasi pasari moarte. Unul dintre acesti oameni de stiinta este dr. Henry L. Niman, biochimist din Pittsburgh, personalitate controversata in randul autoritatilor sanitare internationale. Dr. Niman sustine ca focarul de gripa aviara cu transmitere interumana cel mai mare nu a fost in Indonezia, ci in Dogubayazit, Turcia, in luna ianuarie. Cu toate acestea, oamenii de stiinta tin sa precizeze ca virusul aviar nu a suferit inca mutatii.

DOVEZI
In luna mai, in satul Kubu Sembelang, din nordul Sumatrei, sapte membri ai aceleiasi familii infectati cu virusul gripei aviare au decedat. Autorul articolului din New York Times sustine ca, initial, OMS a declarat ca intreaga familie s-a imbolnavit din cauza consumului de carne de porc pregatita necorespunzator. Apoi, dr. Niman a descoperit ca persoana care a pregatit gratarul s-a imbolnavit cu doua zile inainte de a-l manca, iar ultima ruda la doua saptamani dupa aceea. Descoperirile dr. Niman, preluate de jurnalisti, i-au determinat pana la urma pe reprezentantii OMS sa accepte ca nu carnea de porc era de vina, ci virusul H5N1, care probabil s-a transmis de la un membru al familiei la altul.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă