In tara noastra, aproximativ 50% dintre copiii intre 0 si 5 ani sunt anemici. Una dintre cauze este ignorarea importantei micului dejun, un obicei care afecteaza sanatatea copilului.
MAGDA MARINCOVICI
Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) realizeaza din 1992 studii privind supravegherea nutritionala a copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani. Studiul se deruleaza permanent in 21 de judete pe loturi reprezentative la nivel national.
BENEFICII. Pentru a sublinia valoarea nutritiva a laptelui matern, prof. dr. Adrian Georgescu precizeaza ca perimetrul cranian la nastere este de 35 cm, iar in primul an de viata, acesta creste cu 12 cm ajungand la 45, 47 cm. Acesti 12 cm, sunt dobanditi in principal prin alimentatia la san. Perimetrul cranian va mai lua alti 12 cm si va ajunge la dezvoltarea completa in urmatorii, atentie, 17 ani.
Intre 0 si 18 ani alimentatia este cruciala, deoarece pe langa consumul energetic necesar activitatilor curente copilul se afla in perioada de crestere. Astfel, din alimentatia zilnica a copilului nu trebuie sa lipseasca vitaminele din grupa B, mineralele - calciu, fier, magneziu etc. - , fibrele, proteinele de natura animala furnizate de: lapte, branzeturi, oua, peste, carne, legume si fructe.
CONSECINTE. Lipsa micului dejun din alimentatia zilnica a copiilor determina deficiente de fier, calciu, zinc si vitamina B2. Studiile demonstreaza ca acei copii care beneficiaza zilnic de un micul dejun, ce le aduce o treime din necesarul de calorii, se dezvolta normal si inregistreaza rezultate superioare la invatatura, comparativ cu semenii lor care nu respecta acest obicei. Potrivit prof. dr. Adrian Georgescu, un mic dejun sanatos pentru copil poate fi alcatuit din cereale, lapte si fructe. Acesta furnizeaza copilului necesarul de fibre alimentare, proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale si nu favorizeaza obezitatea.