x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nici o zi fara micul dejun

Nici o zi fara micul dejun

22 Iul 2004   •   00:00

In tara noastra, aproximativ 50% dintre copiii intre 0 si 5 ani sunt anemici. Una dintre cauze este ignorarea importantei micului dejun, un obicei care afecteaza sanatatea copilului.

MAGDA MARINCOVICI

Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) realizeaza din 1992 studii privind supravegherea nutritionala a copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani. Studiul se deruleaza permanent in 21 de judete pe loturi reprezentative la nivel national.

CARENTE. "50% dintre copiii inclusi in studiu sufereau de anemie prin aport insuficient de fier in alimentatie", avertizeaza profesorul doctor Adrian Georgescu, directorul IOMC. Deficienta de fier debuteaza inca din primele sase luni de viata, deoarece scade numarul copiilor care sunt hraniti cu lapte matern, considerat cel mai complex si complet aliment viu. In timp ce in SUA 80% dintre sugari profita de laptele matern, in Romania scade chiar la sate procentul femeilor care mai dau san pruncilor.

BENEFICII. Pentru a sublinia valoarea nutritiva a laptelui matern, prof. dr. Adrian Georgescu precizeaza ca perimetrul cranian la nastere este de 35 cm, iar in primul an de viata, acesta creste cu 12 cm ajungand la 45, 47 cm. Acesti 12 cm, sunt dobanditi in principal prin alimentatia la san. Perimetrul cranian va mai lua alti 12 cm si va ajunge la dezvoltarea completa in urmatorii, atentie, 17 ani.

Intre 0 si 18 ani alimentatia este cruciala, deoarece pe langa consumul energetic necesar activitatilor curente copilul se afla in perioada de crestere. Astfel, din alimentatia zilnica a copilului nu trebuie sa lipseasca vitaminele din grupa B, mineralele - calciu, fier, magneziu etc. - , fibrele, proteinele de natura animala furnizate de: lapte, branzeturi, oua, peste, carne, legume si fructe.

REGULI. Alimentatia echilibrata presupune trei mese principale si doua gustari. Mesele principale trebuie sa reprezinte 20%-30% din aportul caloric zilnic. Dintre mesele principale, micul dejun are un rol deosebit pentru copil, deoarece el furnizeaza o buna parte din caloriile necesare acestuia pentru a face fata corespunzator exigentelor scolare.

CONSECINTE. Lipsa micului dejun din alimentatia zilnica a copiilor determina deficiente de fier, calciu, zinc si vitamina B2. Studiile demonstreaza ca acei copii care beneficiaza zilnic de un micul dejun, ce le aduce o treime din necesarul de calorii, se dezvolta normal si inregistreaza rezultate superioare la invatatura, comparativ cu semenii lor care nu respecta acest obicei. Potrivit prof. dr. Adrian Georgescu, un mic dejun sanatos pentru copil poate fi alcatuit din cereale, lapte si fructe. Acesta furnizeaza copilului necesarul de fibre alimentare, proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale si nu favorizeaza obezitatea.

GRESELI

Prof. dr. Adrian Georgescu atrage atentia parintilor asupra catorva dintre obiceiurile alimentare gresite care se observa din ce in ce mai frecvent:
  • Trecerea peste micul dejun, deoarece afecteaza procesul de crestere si rezultatele la invatatura
  • Mesele abundente la ore tarzii din noapte
  • Concentrarea aportului caloric zilnic la o singura masa
  • Consumul de bauturi racoritoare indulcite care taie pofta de mancare si au in compozitie substante chimice
  • Consumul in exces de bomboane, ciocolata si alte dulciuri, care pot furniza numarul de calorii indicate zilnic unui copil, dar il lipsesc de aportul optim de glucide, lipide, proteine, vitamine si minerale.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dejun