In tara noastra, aproximativ 50% dintre copiii intre 0 si 5 ani sunt anemici. Una dintre cauze este ignorarea importantei micului dejun, un obicei care afecteaza sanatatea copilului.
MAGDA MARINCOVICI
Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) realizeaza din 1992 studii privind supravegherea nutritionala a copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani. Studiul se deruleaza permanent in 21 de judete pe loturi reprezentative la nivel national.
CARENTE. "50% dintre copiii inclusi in studiu sufereau de anemie prin aport insuficient de fier in alimentatie", avertizeaza profesorul doctor Adrian Georgescu, directorul IOMC. Deficienta de fier debuteaza inca din primele sase luni de viata, deoarece scade numarul copiilor care sunt hraniti cu lapte matern, considerat cel mai complex si complet aliment viu. In timp ce in SUA 80% dintre sugari profita de laptele matern, in Romania scade chiar la sate procentul femeilor care mai dau san pruncilor.
BENEFICII. Pentru a sublinia valoarea nutritiva a laptelui matern, prof. dr. Adrian Georgescu precizeaza ca perimetrul cranian la nastere este de 35 cm, iar in primul an de viata, acesta creste cu 12 cm ajungand la 45, 47 cm. Acesti 12 cm, sunt dobanditi in principal prin alimentatia la san. Perimetrul cranian va mai lua alti 12 cm si va ajunge la dezvoltarea completa in urmatorii, atentie, 17 ani.
Intre 0 si 18 ani alimentatia este cruciala, deoarece pe langa consumul energetic necesar activitatilor curente copilul se afla in perioada de crestere. Astfel, din alimentatia zilnica a copilului nu trebuie sa lipseasca vitaminele din grupa B, mineralele - calciu, fier, magneziu etc. - , fibrele, proteinele de natura animala furnizate de: lapte, branzeturi, oua, peste, carne, legume si fructe.
Citește pe Antena3.ro