x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noi arme contra TBC

Noi arme contra TBC

de Steluta Indrei    |    14 Dec 2005   •   00:00
Noi arme contra TBC

In premiera pentru sistemul medical din tara noastra au fost lansate cinci ghiduri in domeniul controlului tuberculozei. Aceasta in contextul in care Romania este prima tara din Europa in ceea ce priveste numarul persoanelor cu TBC.

Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", a afirmat la evenimentul de lansare ca ghidurile sunt "carti de capatai" in domeniul pneumologiei. La randul sau, dr. Lucica Ditiu, coordonatorul Biroului pentru Controlul Tuberculozei din Balcani al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a apreciat ca aceste ghiduri ajuta personalul medical in diagnosticarea si tratarea persoanelor bolnave, precum si in supravegherea epidemiologica a infectiei.

STANDARDE. Implementarea ghidurilor permite desfasurarea unor activitati medicale la standarde internationale, astfel incat numarul de cazuri de TBC din Romania sa fie mentinut la un nivel acceptabil.

Dr. Lucica Ditiu este de parere ca "autoritatile romane ar trebui sa considere tuberculoza cea mai importanta problema de sanatate publica, mai ales in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. Tarile UE considera ca problema TBC in Romania este foarte importanta, temandu-se de bolnavii din tara noastra care ar putea sa calatoreasca dincolo de granite". "Este pentru prima data in Romania cand se elaboreaza un set complet de ghiduri in acest domeniu. Mai mult decat atat, doua dintre acestea sunt o premiera chiar si pentru Europa. «Ghidul de management al medicamentelor antituberculoase» si «Ghidul de diagnostic si tratament al tuberculozei la copil - modulul I adresat personalului medical si modulul II adresat pacientilor» vor fi utilizate ca exemplu pentru materiale similare ce vor fi realizate in alte tari", a precizat profesorul Stoicescu.

VOLUME. "Indrumarul de supraveghere epidemiologica a tuberculozei" apare in contextul in care Romania este una dintre primele tari din lume care a creat un sistem computerizat pentru evidenta si raportarea cazurilor de TBC din intreaga tara. Celelalte doua lucrari sunt "Ghidul de management al cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta" si "Indrumarul de tehnici de laborator de bacteriologie bK".

Ghidurile au fost elaborate in cadrul Programului National de Control al Tuberculozei coordonat de Institutul de Pneumologie "M. Nasta", cu sprijinul OMS si cu finantarea Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

PERFORMANTA
"In prezent, Romania se afla in situatia in care se poate spune ca strategia OMS pentru controlul tuberculozei este aplicata 100% pe intreg teritoriul tarii" - Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tuberculozei