x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noi date privind moartea lui Beethoven - Otrăvit cu plumb

Noi date privind moartea lui Beethoven - Otrăvit cu plumb

de Steluta Indrei    |    09 Sep 2007   •   00:00
Noi date privind moartea lui Beethoven - Otrăvit cu plumb

Beethoven a fost victima unui tratament medical cu plumb, potrivit celei mai recente analize chimice a unor fire de păr ale compozitorului.

Beethoven a fost victima unui tratament medical cu plumb, potrivit celei mai recente analize chimice a unor fire de păr ale compozitorului.

Din ce cauză a murit Ludwig van Beethoven? La această intrebare se caută un răspuns incă de la decesul marelui compozitor german, survenit la 26 martie 1827, la Viena. Medicul legist austriac Christian Reiter aduce noi lămuriri privind cauza morţii artistului.

Beethoven, autorul unei suite de simfonii inegalabile in ciuda surdităţii de care suferea de la vărsta de 30 de ani, s-a stins din viaţă la 57 de ani, din cauza unei ciroze hepatice cu ascită (acumulare de lichid in abdomen). Ceea ce i-a grăbit insă sfărşitul a fost chiar tratamentul aplicat de medicul său, Andreas Ignaz Wawruch, el insuşi violoncelist şi mare admirator al ilustrului său pacient. In urma numeroaselor puncţii pentru reducerea ascitei, medicul aplica pe locul prin care se preleva lichid pansamente cu săruri de plumb. Aşa se proceda la inceputul secolului al XIX-lea pentru cicatrizarea rănilor. Doctorul Christian Reiter, şeful Clinicii de medicină legală de la Universitatea din Viena, a evidenţiat printr-o analiză minuţioasă nivelul concentraţiei de plumb din firele de păr ale artistului după fiecare puncţie din perioada 5 decembrie 1826-27 februarie 1827. "Dozele de plumb conţinute in pansamentele utilizate in secolul al XIX-lea nu prezentau un pericol de intoxicare in cazul pacienţilor in stare bună de sănătate, insă i-au fost fatale marelui compozitor, al cărui ficat era deja afectat de ciroză", precizează medicul legist in publicaţia Beethoven Journal, citată de revista Science din 28 august 2007.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă