Cancerele dificil de tratat, cum ar fi cel pulmonar, hepatic, la gat, creier sau ochi au un prognostic mai bun datorita progreselor inregistrate in radioterapie. Aceasta a fost tema principala a Congresului Societatii Europene de Radioterapie care a avut loc recent la Londra.
La acest eveniment medical, accentul a fost pus pe imbunatatirea imagisticii, devenita esentiala pentru ca razele sa tinteasca cu mare precizie tumora. Dezvoltarea tehnicii 3 D si 4 D permite o mai buna vizualizare a tumorilor, aprecierea corecta a volumului si a vascularizarii acestora. Aceste informatii au facilitat punerea la punct a unor aparate de radioterapie, capabile sa orienteze strict fluxul de raze spre 'inima' tumorii. Clinicile medicale dotate cu asemenea aparatura performanta se numara pe degetele de la o mana si listele de asteptare cresc continuu. Dar bilantul acestor tratamente este in mare masura pozitiv.
La Congresul de la Londra a fost citat studiul derulat la Institutul Gustave-Roussy de profesorul Deutsch, care consta in combinarea radioterapiei cu un agent biologic. Noua formula consta in adaugarea la radioterapie a unui antiviral activ asupra HPV, virus implicat in aparitia cancerului de col uterin.
La congresul Societatii Europene de Radioterapie de la Londra s-a insistat asupra radioterapiei metabolice. Aceasta metoda consta in administrarea unui medicament care contine un element radioactiv destinat fixarii lui intr-un tesut sau intr-un organ care trebuie iradiat selectiv in scop terapeutic.
Sursa radioactiva, lichida, este injectata si se fixeaza pe celulele maligne pentru a le distruge. Urina pacientului trebuie colectata pentru a evita contaminarea radioactiva a mediului. Antiviralul, folosit pentru tratamentul cancerului de col uterin avansat, poate potenta efectele benefice ale radioterapiei. Radioterapia metabolica poate diminua durerile provocate de metastaze osoase.
Pentru tumorile cerebrale s-au prezentat tehnici speciale de iradiere. Aceste tehnici, foarte sofistificate, sunt adaptate perfect pacientului. Sunt calculate, prin investigatii imagistice, dimensiunile leziunilor si apoi este stabilita cantitatea de radiatii in asa fel incat tesuturile sanatoase sa fie cat mai putin expuse iradierii. Noile tehnici sunt recomandate in meningioame, condrosarcoame...
Brahiterapia, numita si curieterapie (iradiere in interiorul masei tumorale, iradiere intracavitara), prezinta avantajul ca razele sunt foarte aproape de tumora. Sursa de radiatii folosita pentru a ucide celulele canceroase este plasata cu ajutorul unei sonde in sau aproape de tumora al carei volum este stabilit imagistic. Dozele de radiatii sunt administrate de la distanta mica de tumora si sunt concentrate spre aceasta. Aceasta metoda protejeaza organele sanatoase din preajma tumorii, permitand o iradiere maxima si, deci, eficienta. In acest mod, durata tratamentului se scurteaza si este imbunatatita calitatea vietii pacientului. Aceasta metoda este indicata in cazul tumorilor inoperabile, pentru protejarea zonei sanatoase dintr-un organ afectat de cancer, pentru eliminarea stricturilor provocate de tumori in caile digestive sau pulmonare si pentru a trata metastazele.
Protonterapia utilizeaza o energie diferita de cea folosita in radioterapia clasica: fascicule de protoni (in loc de fotoni sau electroni). Rezultatele sunt spectaculoase si sunt consecinta directa a faptului ca protonii permit cresterea dozelor aplicate tumorilor fara urmari asupra organelor invecinate, de exemplu nervul optic. Dar cele mai importante rezultate ale protonterapiei au fost obtinute in melanoame, tumori la ochi pentru care tratamentul era pana acum chirurgical. De asemenea, se fac studii prin care protonterapia este aplicata in cancere de prostata, la plamani etc.