x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nou scandal de malpraxis în România: doctorii au confundat malaria cu hepatita. Pacientul a murit

Nou scandal de malpraxis în România: doctorii au confundat malaria cu hepatita. Pacientul a murit

de Robert Veress    |    23 Ian 2012   •   13:17
Nou scandal de malpraxis în România: doctorii au confundat malaria cu hepatita. Pacientul a murit

Diferenta dintre viata si moarte este data, uneori, de secunde. Daca medicul intervine cu o secunda mai devreme sau... mai (prea) tarziu.

In cazul lui Joseph Okunowo, diferenta a fost de doua zile. Doua zile prea tarziu.

Pe 26 decembrie, cand majoritatea romanilor serbau a doua zi de Craciun, Emilia Okunowo a aflat ca eforturile de trei zile ale medicilor de la Spitalul 'Victor Babes' din Bucuresti au fost inutile: fiul ei de doar 24 de ani a fost rapus de malarie.

Tragedia, in sine, nu este un fapt iesit din comun. Plasmodium falciparum, agentul patogen care provoaca forma cea mai grava a malariei si cu care fusese infectat si Joseph Okunowo provoaca milioane de decese anual, pe intreg globul.

Ceea ce este uluitor este diagnosticul care i-a fost pus lui Joseph Okunowo la Spitalul de Boli Infectioase din Brasov. In conditiile in care tanarul se intorsese dintr-o vizita in Nigeria -tara africana in care se consemneaza cele mai multe imbolnaviri de malarie si decese din cauza maladiei- si prezenta simptomele specifice, nu fusese vaccinat impotriva malariei si avea urme vizibile ale intepaturilor de tantar anofel -insecta care transmite parazitul-, doctorul de garda a decis ca este suspect de... Hepatita E!

'Fiul meu s-a intors din Nigeria, unde si-a vizitat tatal, la data de 14 decembrie. Era foarte bine, parea sanatos. Abia pe data de 18 a acuzat dureri de cap si am crezut, amandoi, ca e racit. A luat medicamente pentru raceala. Doua zile mai tarziu, fiindca simptomele n-au disparut, am decis ca vom merge la medicul de familie. Pe data de 21, am vorbit cu medicul de familie, care era in drum spre Germania si care ne-a spus sa mergem imediat la Spitalul de Boli Infectioase fiindca e foarte posibil sa aiba malarie. Ne-am prezentat la camera de garda si acolo medicul de garda, pus in tema cu toate informatiile pe care le aveam, a conchis ca cel mai probabil este vorba de hepatita', ne-a relatat d-na Okunowo.

Lui Joseph i s-a recoltat proba de sange si s-au facut unele analize partiale pentru hepatita. Rezultatul fiind negativ, a doua zi, Emilia Okunowo a fost trimisa la un laborator privat, pentru a se face alt set de analize, tot pentru hepatita! Intre timp, simptomele se agravasera. Proba de sange a fost analizata la Timisoara, iar rezultatul (negativ, evident) a fost comunicat la doua zile dupa decesul tanarului.

Chiar daca simptomele hepatitei E pot fi asemanatoare cu ale malariei, este greu de inteles cum de ipoteza infectiei cu Plasmodium a fost eliminata din calcule. Spunem ca a fost eliminata, pentru ca lui Joseph, internat fiind, nu i s-a administrat niciun tratament. Or, daca in cazul hepatitei nu exista alt tratament decat repaus la pat si ingerare de lichide, pentru malarie exista tratament si este cu atat mai eficient, cu cat este administrat mai rapid. Posibilitatea ca Joseph Okunowo sa fi supravietuit in cazul in care primea tratamentul corespunzator din data de 21 decembrie este foarte mare. In aceste conditii, ne aflam in fata unui caz grav de malpraxis, cu posibile consecinte penale. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Brasov pot invoca imposibilitatea efectuarii analizelor pentru determinarea Plasmodium falciparum, dar nu au nicio scuza pentru ca, in aceste conditii, nu au transferat imediat pacientul la Bucuresti sau Targu Mures, unde se puteau face analizele/administra tratamentul rapid.

Abia in seara zilei de 23 decembrie, Elena Cocuz, sefa de sectie a Spitalului de Boli Infectioase din Brasov a aprobat transferul pacientului in Bucuresti, la Victor Babes. Aici, diagnosticul de malarie, fara echivoc, a fost pus in 10 minute!

'Doctorul Horia Hriscu, de la Spitalul de Boli Infectioase, care s-a ocupat de fiul meu, mi-a spus ca a incercat sa o convinga, mai devreme, fara succes, pe doamna Cocuz, despre necesitatea transferarii fiului meu. In disperare de cauza, am apelat, telefonic, la domnul profesor doctor Calistru, de la Victor Babes. In prezenta mea, domnul Hriscu a discutat cu domnul Calistru si s-a ajuns la concluzia ca este vorba de malarie'. Abia dupa aceasta discutie, Joseph Okunowo a putut fi transferat. Prea tarziu.

Cazul lui Joseph Okunowo ar fi trecut, probabil, aproape neobservat, daca redactiile principalelor medii din tara nu ar fi fost sesizate, in cursul zilei de azi, printr-un email, cu un link catre articolul publicat, initial, de Revista 22, unde tanarul mulatru a colaborat pentru o perioada de timp, dupa absolvirea Ludwig-Maximilians-Universität din München, Germania.

Emilia Okunowo a sesizat, vineri, Colegiul Medicilor din Brasov, iar speta nu a fost inca, analizata, in comisia de specialitate. 'Astept sa vad ce decid colegii celor de la Spitalul de Boli Infectioase. Dupa care, voi formula si plangere penala, la Parchet. Fiul meu poate ar fi fost in viata, daca am fi fost ascultati si daca eram indrumati corespunzator, din timp', spune mama t\n[rului decedat.

Doamna doctor Cocuz si domnul doctor Hriscu sunt colegi de catedra la Facultatea de Medicina a Universitatii din Brasov. Chiar in cursul zilei de azi (luni, 23 ianuarie) au avut o sesiune de examen si nu au putut fi contactati.

Insa, conform Revistei 22, Spitalul de Boli Infectioase Brasov se apara spunand ca doctorul de garda nu a fost informat, in momentul internarii, asupra faptului ca Joseph Okunowa se intorsese din Nigeria muscat de tantari. 'Este cuvantul medicului impotriva cuvantului mamei“, a declarat managerul spitalului, doctor Felicia Constandis. Tot managerul admite insa, ca, a doua zi, pe 22 decembrie, 'sefa de sectie, doctor Elena Cocuz, a stat de vorba cu 'mama baiatului si a chestionat-o despre vizita in Nigeria si muscaturile de tantari“.

Situatia referitoare la informarea medicului de garda ar putea fi lamurita de fisa de internare, dar conducerea spitalului refuza accesul la acest document, in lipsa unui mandat din partea procurorilor.

Pe 22 decembrie, din spital, Joseph scria pe pagina sa de Facebook: 'Maine o sa aflu ce tratament o sa mi se dea in functie de infectia pe care o am. Azi imi ziceau de hepatita, yellow fever, malaria si altele. Sper sa scap cat mai repede ca jur ca nu mai suport. Cateodata ma gandesc ce fain ar fi sa imi tranteasca niste somnifere in perfuzii. Sper sa ne vedem curand“.

Pe forumul Revistei 22, o cititoare a comentat: 'L-am cunoscut pe Joseph intamplator, era prietenul unor prieteni, asa cum si intamplator am dat peste acest articol. Un baiat simtit, mereu cu zambetul pe buze. Ca si el, si eu am fost internata la Spitalul de Boli infectioase Brasov, unde m-am lovit de aceeasi indolenta si ignoranta a cadrelor medicale. Diagnostic gresit si medicatie gresita, soldata cu un stop-cardiorespirator si un soc anafilactic care era sa ma coste viata. Nu vreau sa ma gandesc ce poate sa fie in sufletul mamei lui acum, pentru ca stiu ce au trait ai mei atunci. Vinovatii inca nu au platit, toate demersurile au fost "blocate" la momentul respectiv. Mult curaj si putere pentru familia lui Joseph!'

×