x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu transpir nici la 35 de grade

Nu transpir nici la 35 de grade

30 Mar 2006   •   00:00

Cine nu si-ar dori sa nu transpire cand afara sunt peste 35 de grade? Nimic nu e mai neplacut vara, cand curg apele de pe noi de cum iesim din casa. Exista persoane care chiar nu au aceasta problema, oricat de cald ar fi afara. Sunt fericiti, ar spune unii. Partial, este adevarat.

Afectiunea se numeste anhidroza si presupune absenta congenitala a glandelor sudoripare. Situatia este insa rara, se dobandeste genetic si nu exista un tratament care sa repuna in functiune glandele care produc sudoarea. Afectiunea este insotita de obicei si de insensibilitate la durere. Hipohidroza este un alt defect al glandelor sudoripare. Persoanele care au aceasta afectiune transpira, dar mult mai putin decat in mod normal. In unele cazuri, boala este dobandita genetic. Alteori, hipohidroza este dobandita. Poate fi cauzata de diverse leziuni sau dermatoze (boli de piele), care distrug partial aparatul sudoral, doar pe anumite zone, precum axile sau pielea capului.

Multe dintre cazurile de hipohidroza sunt insa de natura endocrina. Dr. Daniel Grigorie, medic primar endocrinolog si director medical al Institutului de Endocrinologie "C.I.Parhon", precizeaza ca hipohidroza este una dintre manifestarile hipotiroidismului moderat sau sever, care duce la o proasta functionare nu doar a glandelor sudoripare, ci a tuturor glandelor. Si glandele sebacee isi diminueaza secretia de sebum. Corelate, aceste fenomene duc la modificari ale aspectului pielii. "Tegumentele devin reci, se usuca si se descuameaza, antrenand o insuficienta lubrifiere a pielii", precizeaza dr. Daniel Grigorie. Fenomenul este vizibil in special in zonele in care exista mai multe fire de par (axile, pielea capului). Pentru a trata hipohidroza este nevoie sa tratam hipotiroidismul.

HIPERHIDROZA. Cresterea excesiva a cantitatii de transpiratie este cea care produce neplaceri. Hiperhidroza poate fi generalizata si este un semn de boala hormonala (hipertiroidie, diabet) sau de boala infectioasa (tuberculoza, bruceloza). Hiperhidroza poate aparea si local, in special la axile si in palme, factorii favorizanti fiind stresul si caldura.

EFECTE. Anhidroza si hipohidroza afecteaza calitatea pielii, dar nu si buna functionare a organismului. Cantitatea de toxine care in mod normal se elimina prin transpiratie este foarte mica. In absenta glandelor sudoripare, toxinele se elimina prin alte metode. Persoanele cu anhidroza sau hipohidroza pot suferi insa tulburari ale reglarii termice, intrucat unul dintre rolurile transpiratiei este de a stabili echilibrul termic al corpului.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului hipohidroza