Epidemia provocată de virusul gripei porcine în Mexic a determinat autorităţile din numeroase ţări să ia măsuri preventive, care au inclus în unele cazuri plasarea în carantină a persoanelor care ar fi putut contracta boala.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat încă de sâmbătă că evoluţia virusului este imprevizibilă, în timp ce autorităţile americane au apreciat că răspândirea bolii nu poate fi oprită.
În Mexic, virusul a provocat moartea a 20 de persoane, iar peste 1.200 de persoane sunt menţinute sub supraveghere medicală, în timp ce în Statele Unite au fost înregistrate mai multe cazuri confirmate de îmbolnăvire, dar şi suspiciuni, în cazul unor elevi din New York.
Comisia Europeană a anunţat, duminică la prânz, că urmăreşte îndeaproape situaţia, precizând însă că în Europa nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire.
Cu toate acestea, în SPANIA au fost plasate "în observaţie" trei persoane care prezintă simptome de gripă şi care au revenit recent din Mexic. Ministrul spaniol al Sănătăţii, Trinidad Jimenez, a declarat, potrivit AFP, că autorităţile sanitare i-au plasat pe cei trei în carantină ca măsură de precauţie, în aşteptarea rezultatelor analizelor. "Este vorba despre persoane care prezintă simptome de gripă şi care au revenit din Mexic de două, trei sau patru zile", a spus ea.
În ISRAEL, postul de radio public a anunţat că un israelian revenit din Mexic a fost internat în spital, fiind suspectat de infectare cu virusul gripei porcine. Bărbatul, în vârstă de 26 de ani, se află la spitalul Laniado din Netanyah, cu simptome de gripă, iar medicii încearcă să stabilească dacă a fost infectat cu virusul gripei porcine.
În FRANŢA, autorităţile sanitare au suspiciuni neconfirmate privind posibilitatea infectării cu noul virus în cazul a două persoane revenite din Mexic. "Există suspiciuni, neconfirmate, în cazul a două persoane revenite din Mexic", a declarat directorul general al serviciilor de sănătate, Didier Houssin. El a adăugat că nu este exclus ca o persoană bolnavă şi care poate contamina şi alte persoane să intre în Franţa.
În MAREA BRITANIE, suspiciunile apărute în cazul unui însoţitor de zbor revenit dintr-o cursă în Mexic au fost infirmate, după ce acesta a fost internat sâmbătă în spital cu simptome de gripă. "Pot confirma că nu este vorba despre febră porcină. Toate analizele au avut rezultat negativ", a declarat un purtător de cuvânt al spitalului Northwich Park.
RUSIA a anunţat duminică instituirea de măsuri de prevenire a răspândirii virusului, premierul Vladimir Putin semnând decretul de înfiinţare a unei comisii speciale, conduse de vicepremierul Viktor Zubkov. Comisia şi-a început deja activitatea şi elaborează măsuri concrete pentru împiedicarea apariţiei gripei porcine şi răspândirea acesteia, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului rus. Directorul serviciilor de sănătate ruse, dr. Ghenadi Onişcenko, a declarat că în Rusia nu a fost semnalat nici un caz de infectare cu virusul gripei porcine, însă autorităţile sanitare de pe aeroporturi verifică toate zborurile cu originea în Mexic sau Statele Unite.
Şeful Serviciilor veterinare, Nikolai Vlasov, a declarat că Rusia interzice, începând din 26 aprilie, toate importurile de carne din Mexic şi statele americane Texas, California şi Kansas, unde au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire.
Ţările din zona ASIA-PACIFIC, grav afectate de epidemia de gripă aviară din 2003, au anunţat măsuri preventive şi controale stricte. În NOUA ZEELANDĂ, zece liceeni au fost plasaţi în carantină, fiind suspectaţi de infectare cu noul virus, după un sejur de trei săptămâni în Mexic.
În JAPONIA, autorităţile au extins controalele în aeroporturi pentru pasagerii veniţi din Mexic, au distribuit măşti şi au instalat camere speciale pentru identificarea pasagerilor cu temperatură ridicată. Totuşi, ministrul Agriculturii a afirmat că nu există nici un risc de infectare pentru moment, precizând că, în caz de îmbolnăvire, este recomandat tratamentul cu antiviralul Tamiflu, iar autorităţile dispun de stocuri suficiente de medicamente.
În COREEA DE SUD, miniştrii Sănătăţii, Agriculturii şi Afacerilor Externe au participat duminică la o reuniune de urgenţă, iar echipele medicale din aeroporturi îi testează pe toţi pasagerii care vin din zonele afectate de epidemie. În plus, toate produsele din carne de porc importate din Mexic sau Statele Unite au fost plasate în carantină.
La HONG KONG, controalele la frontieră au fost intensificate, iar companiile aeriene au fost solicitate să difuzeze avertismente la bordul curselor care asigură legătura directă cu zonele afectate.
Şi în CHINA autorităţile au anunţat că analizează măsurile de inspecţie şi carantină care trebuie aplicate pentru a preveni răspândirea bolii. INDONEZIA, ţara care a înregistrat cel mai mare număr de cazuri mortale de gripă aviară, a anunţat că verifică funcţionarea scannerelor termice instalate în porturi şi aeroporturi, în timp ce autorităţile din THAILANDA au anunţat că "urmăresc îndeaproape" evoluţia situaţiei.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro