x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nutritie - Ceaiul negru ne fereste de carii

Nutritie - Ceaiul negru ne fereste de carii

23 Ian 2005   •   00:00

Consumul de ceai negru este un mijloc eficient pentru a ne mentine dintii sanatosi, dar asta nu inseamna ca ne putem lipsi de respectarea igienei cavitatii bucale, sunt de parere cercetatorii.

RECOMANDARE. Beti 4-5 cani de ceai negru pe zi pentru a avea o dantura sanatoasa
STUDIU. Periuta de dinti si ceaiul negru ne ajuta in lupta contra cariilor si placii bacteriene. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Illinois (Statele Unite ale Americii) si prezentat la congresul Societatii americane de Microbiologie. Pana acum, numeroase studii au evidentiat beneficiile ceaiului verde, dar putini cercetatori s-au ocupat de studierea ceaiului negru, desi este foarte consumat in multe tari. Specialistii ne sfatuiesc sa nu ne ferim de ceaiul negru din cauza cafeinei, pentru ca acesta contine de trei ori mai putina cafeina decat cafeaua. In plus, exista si ceaiuri decafeinizate.

PROTECTIE. Compusii ceaiului negru au proprietatea de a opri cresterea si producerea bacteriei vinovate de formarea cariilor. Potrivit doctorului Christina Wu, coordonatoarea studiului, ceaiul negru poate chiar distruge aceasta bacterie de la nivelul placii bacteriene, care se fixeaza pe dinti. Mai mult decat atat, anumite substante actioneaza asupra unei enzime care transforma zaharul in placa bacteriana. Astfel, enzima isi pierde capacitatea de a ataca smaltul dintilor, care sunt mai bine protejati de carii. La persoanele care fac gargara cu ceai negru de cinci ori, timp de 30 de secunde de fiecare data, la intervale de 3 minute, placa bacteriana nu se mai dezvolta. La acest rezultat a ajuns dr. Christina Wu intr-un alt studiu pe aceasta tema. Ea ne recomanda sa bem ceai negru intre mese si sa respectam igiena cavitatii bucale, pentru a ne feri de pericolul cariilor. Trebuie totusi sa retinem ca rezultate bune vor obtine numai persoanele care folosesc foarte des periuta si pasta de dinti. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă negru