Este uşor să filozofezi despre mîncare sănătoasă şi să-i sfătuieşti pe apropiaţi să se mulţumească doar cu două foi de salată, cu puţină păpădie cu oţet, lăsînd la o parte clătitele şi musacaua. Mai greu este să-ţi pui pofta în cui, şi nu numai să te abţii de la mîncărurile grele, ba mai mult, nici să nu te gîndeşti la ele.
Este uşor să filozofezi despre mîncare sănătoasă şi să-i sfătuieşti pe apropiaţi să se mulţumească doar cu două foi de salată, cu puţină păpădie cu oţet, lăsînd la o parte clătitele şi musacaua. Mai greu este să-ţi pui pofta în cui, şi nu numai să te abţii de la mîncărurile grele, ba mai mult, nici să nu te gîndeşti la ele.
Întrucît, cînd rosteşti, şi doar rosteşti, cuvîntul papanaş ai şi pus pe burtă un kilogram, iar numai dacă visezi o plăcintă cu carne tocată te îngraşi doar din vis, fără să mai apuci să o ai pe masă. Am întrebat-o pe doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice "N. Paulescu", ce ne facem noi cei care iubim sosurile, noi cei care ne dăm în vînt după prăjeli, noi cei cărora le face cu ochiul seducător tocătura. Înţelegem că putem mînca sosuri, dar cu ceapa înăbuşită, stinsă cu apă, şi că trebuie să ne ferim de sosurile sub formă de rîntaş cu făină şi ceapă prăjită. Să nu se uite că făina conţine 80% hidraţi de carbon, adică zaharuri. Şi deci făina pune grăsime pe om. Tocmai din pricina făinii şi prăjelii nu prea sînt recomandate şniţelele şi preparatele în pesmet, în făină, adică pane, fiindcă acestea aduc mulţi hidraţi de carbon şi cresc colesterolul din sînge prin făină, prăjeli şi grăsimi. Şi tocătura este acceptată dacă este fiartă, şi nu prăjită şi dacă are mai puţină grăsime. Ciorbele şi supele nu îngraşă pentru că îl umflă pe om şi astfel acesta ajunge mai repede la gradul de saţietate. Mîncarea uscată e mai bogată în calorii.
Citește pe Antena3.ro