x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nutritie - Soia te ajuta sa scapi de fracturi

Nutritie - Soia te ajuta sa scapi de fracturi

de Oana Antonescu    |    16 Sep 2005   •   00:00

Proteinele din soia reduc riscul aparitiei osteoporozei, arata un studiu american. Consumatoarele de produse pe baza de soia au cu pana la 37% mai putine sanse sa sufere fracturi in primii 5-7 ani de la aparitia menopauzei, arata autorul studiului, Xianglan Zhang, de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

MENOPAUZA. Hormonii estrogeni scad simtitor o data cu menopauza, ceea ce afecteaza masa osoasa. Ea se diminueaza cu 5 procente in fiecare an dupa menopauza, iar fracturile sunt foarte frecvente din acest motiv. Cercetatorii americani au aratat ca proteinele din soia actioneaza la fel ca estrogenul, mentinand masa osoasa la acelasi nivel.

Cele 24.000 de femei participante la studiu au fost impartite in cinci categorii de consumatoare de soia. Astfel, cele care includeau in dieta zilnica 13 grame de soia au fost considerate mari consumatoare, in vreme ce femeile din ultima categorie nu mancau mai mult de 5 grame pe zi. Cercetatorii au stabilit ca la cele mai mari consumatoare de soia, numarul fracturilor s-a redus considerabil. Studiul mai arata ca produsele din soia sunt benefice si pentru alte simptome corelate cu menopauza sau pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă soia