x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O gena vinovata de alcoolism si depresie

O gena vinovata de alcoolism si depresie

11 Sep 2004   •   00:00

O echipa de cercetatori americani au descoperit o gena, denumita CHRM2, care demonstreaza legatura dintre alcoolism si depresie, fapt care ar permite in viitor elaborarea unor tratamente pentru persoanele expuse acestor riscuri.

STELUTA INDREI

Pentru a ajunge la aceasta descoperire, studiul a fost efectuat pe un esantion de 2.310 indivizi, carora li s-a analizat ADN-ul. Subiectii sunt originari din 262 de familii in care cel putin trei persoane sufera de alcoolism, printre care unele sunt afectate de alcoolism si depresie. "De mai multi ani, specialistii au observat legatura dintre aceste doua tulburari. De aceea suntem incantati ca am descoperit molecula vinovata de asocierea dintre alcoolism si depresie", explica dr. Alison Goate, cercetatoare la Facultatea de Medicina de la Universitatea din Washington.

EXPLICATII. Studiul este un punct de plecare pentru cercetarile mai aprofundate, care vor duce la aflarea motivelor pentru care anumiti indivizi sunt victime ale alcoolismului, ale depresiei sau ale asocierii dintre aceste doua patologii. Potrivit dr. Goate, daca gena incriminata de cercetatori (CHRM2) este supusa unor procese de modificare, atunci ea influenteaza legatura dintre dezvoltarea celor doua tulburari. De asemenea, Alison Goate afirma ca autorii studiului vor sti peste cateva saptamani daca vor putea verifica aceasta descoperire pe un alt grup de indivizi. Cercetatorii doresc sa certifice astfel primele rezultate obtinute.

Peter McGuffin, psihiatru-genetician la Institutul de Psihiatrie din Londra, confirma studiul colegilor americani si adauga faptul ca aceasta descoperire va permite dezvoltarea unor noi tratamente ale depresiei si alcoolismului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă