x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O nouă clasă de medicamente antiHIV/SIDA

O nouă clasă de medicamente antiHIV/SIDA

de Magda Marincovici    |    25 Mai 2010   •   00:00

La Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" a fost realizat un studiu pe un lot de 200 de pacienţi cu încărcătură HIV mare, multiexperimentaţi - respectiv care au urmat în medie 10 scheme terapeutice ­, cu eşec terapeutic, cărora li s-a administrat raltegravir, o nouă clasă antiretrovirală destinată persoanelor cu HIV/SIDA.

Studiul demonstrează că, în perioada 2008-2009, aproximativ 80% dintre aceşti pacienţi au ajuns la o încărcătură virală aproape nedetectabilă, precizează conf. dr. Otilia Benea (Institutul "Matei Balş"). Acest medicament reuşeşte să inhibe "cuplarea virusului în ADN, reducând posibilitatea de multiplicare a acestuia. Acest mecanism este important, deoarece asociat cu celelalte clase de medicamente antiretrovirale pot duce la controlul bolii.

Dacă HIV pătrunde în celulă, atacă nucleul acesteia, comandând producerea de virusuri. Tocmai acest mecanism este stopat de raltegravir de la MSD. Medicamentul este indicat atât pacienţilor naivi - ca primă terapie ­, cât şi celor care se află de mai mult timp în tratament. El a dat rezultate bune în cazul pacientelor gravide diagnosticate târziu, pacienţilor cu TBC, în condiţiile în care terapia anti-TBC interacţionează cu antiretrovirale, existând pericolul de a renunţa la una dintre terapii în favorarea celeilalte, precizează dr. Sorin Petrea (Institutul "Matei Balş").

În ţara noastră, între 1985-2009 s-au înregistrat 16.000 de cazuri HIV/SIDA, dintre care 5.500 au decedat. În acest moment, în evidenţă activă HIV/SIDA sunt 8.551 pacienţi, dintre care 223 copii (0-14 ani). Dintre aceştia în tratament antiretroviral sunt 7.224 de pacienţi (184 copii şi 7.060 adulţi), spune dr. Mariana Mărdărescu, şeful Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HI/SIDA în România.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă