x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O NOUĂ TERAPIE/Şanse pentru copiii prematuri

O NOUĂ TERAPIE/Şanse pentru copiii prematuri

de Oana Antonescu    |    19 Dec 2008   •   00:00

Problemele respiratorii pun în pericol viaţa bebeluşilor născuţi prematur. Deoarece ei vin pe lume cu plămânii incomplet dezvoltaţi. Iată însă că medicii britanici au pus la punct de curând un tratament care poate accelera creşterea plămânilor încă din viaţa intrauterină.



Imediat cum vine pe lume, bebeluşul trebuie să respire singur, iar plămânii trebuie să funcţioneze la capacitatea maximă pentru a-i asigura necesarul de oxigen. Din păcate, dezvoltarea plămânilor are loc în ultimele săptămâni de sarcină. Din această cauză, viaţa bebeluşilor născuţi prematur, deoarece ei vin pe lume cu plămânii incomplet dezvoltaţi.
"Plămânii incomplet dezvoltaţi nu reuşesc să absoarbă suficient oxigen şi bebeluşii născuţi prematur au probleme de respiraţie la naştere, fiind adesea afectaţi de boli pulmonare cronice care îi urmăresc până la vârsta adultă", semnalează dr Paul Kemp, profesor al Universităţii Cardiff din Marea Britanie. Împreună cu echipa sa de specialişti, profesorul Kemp a descoperit că dezvoltarea ţesutului pulmonar este controlată de o moleculă numită receptor pentru calciu (CaR). Acest receptor stabileşte etapele de dezvoltare a plămânilor în viaţa intrauterină. Din fericire, acţiunea receptorului poate fi blocată, iar acest lucru ar permite o creştere mai rapidă a plămânilor bebeluşului înainte de naştere.

SOLUŢIE
"Vestea bună este că există deja medicamente care alterează funcţia acestui receptor. El controlează metabolismul calciului la adult, dar ar putea fi folosit şi în cazul bebeluşilor prematuri. Nu ne rămâne decât să demonstrăm că aceste medicamente reuşesc
într-adevăr să blocheze acţiunea receptorului şi să îmbunătăţească funcţia pulmonară", spune profesorul Paul Kemp într-un interviu pentru BBC.
În prezent, gravidelor aflate în pericol de a naşte înainte de termen li se administrează steroizi pentru a accelera dezvoltarea plămânilor bebeluşului şi de a-l pregăti astfel pentru naştere. Tratamentul propus de specialiştii britanici ar putea fi administrat în paralel cu cel pe bază de steroizi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă