x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O pacoste în sistemul rinichiului

O pacoste în sistemul rinichiului

de Florin Condurateanu    |    12 Dec 2009   •   00:00

Medicina s-a pus de acord cu o concluzie în stare a-ţi aduce fiori reci pe spinare. Cancerele de rinichi şi cele de vezică urinară sunt tipuri foarte agresive şi, de cele mai multe ori, operaţia trebuie să fie radicală.

Care ar fi asemănările şi deosebirile dintre aceste două maladii canceroase a rinichiului, cu alte cuvinte a organului în sine, şi cea a vezicii urinare? Privind lucrurile simplist, s-ar putea zice că rinichiul este un filtru, iar vezica urinară un rezervor intermediar. Numai că, lucrurile sunt mult mai nuanţate şi cu faţete numeroase. Atât rinichiul, ca organ, cât şi vezica urinară sunt căptuşite cu aceleaşi tipuri de ţesuturi. Există un cancer al vezicii care atacă ţesutul peretelui şi există un cancer care loveşte tot în învelişul interior al rinichiului.

Ambele sunt la fel de violente. Dar mai există şi acel cancer în parenchinul rinichiului, cu alte cuvinte în carnea organului. Care sunt factorii de risc pentru aceste două tipuri de cancer? Obezitatea sporeşte pericolul acestor cancere, mai ales la forma ce atacă organul în sine, adică rinichiul. De asemenea, fumatul sporeşte apariţia cancerelor de rinichi şi de vezică urinară. Insuficienţa renală cronică ce ajunge la dializă reprezintă şi ea un risc pentru cancerul de rinichi.

Mai există pericol sporit în cadrul familiilor unde s-au înregistrat astfel de cancere, deci există şi o componentă ereditară, mai studiată în cazul cancerelor de rinichi şi mai puţin studiată în cazul neoplasmului de vezică urinară. Un alt factor de risc este tratamentul cu iradiere în partea de jos a abdomenului pentru a lupta cu cancerele genitale, dar această radioterapie poate duce la cancer de vezică. Riscul e sporit şi în cazul folosirii unor medicamente. Cancerul de vezică urinară, din păcate, poate urca să cuprindă şi rinichiul.

Aşa că, în multe cazuri cancerul de vezică se asociază cu cancerul de rinichi. Tocmai din cauza acestui transfer de boală, după intervenţia chirurgicală cei operaţi trebuiesc supravegheaţi prin controale periodice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă