Daca veti reduce la jumatate obezitatea, anual vor fi evitate peste 36.000 de noi cazuri de cancer. Este semnalul de alarma lansat de un recent studiu privind alimentatia ca factor de risc major in cresterea numarului de cancere.
MAGDA MARINCOVICI
Alimentatia, alcoolul si tabagismul reprezinta 80% din cauzele care provoaca tumori canceroase. 10% sunt cauze care sunt puse pe seama poluarii sau expunerii din punct de vedere profesional unui mediul toxic. In schimb, factorii ereditari se pare ca favorizeaza mult mai putin comprativ cu celelalte cauze enumerate. Astfel, tutunul ar fi responsabil de 90% dintre tumorile bronho-pulmonare, alcoolul asociat cu tabagismul multiplica practic riscurile cancerelor gurii, gatului si esofagului. Alimentatia bogata in grasimi animale favorizeaza aparitia tumorilor digestive (in stomac, colon, rect), ale sanului, uterului si prostatei. S-a demonstrat ca tumorile provocate de excesul ponderal sunt mai frecvente in medie cu 2% la barbati in Grecia si cu 5% la barbati in Germania. La femei, media incidentei tumorilor de acest gen creste cu 4% in Danemarca si cu 9% in Spania. Tumorile cele mai frecvente puse pe seama depasirii greutatii normale apar in zona rinichilor, veziculei biliare si endometrului.
ATENTIE
Nutritionistii atrag atentia ca atunci cand indicele masei dumneavoastra corporale depaseste 25 este cazul sa va adresati pentru ajutor doctorului. IMC-ul poate anunta posibilitatea aparitiei unor cancere, dar in acelasi timp, acest indicator semnaleaza si pericolul altor boli severe, cum ar fi afectiunile cardiovasculare (infarct, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala), a unor maladii pulmonare si articulare (de exemplu artroza).