Medicul de familie Marina Endrjiezschi ne prezinta cele mai importante obligatii pe care medicul de familie le are fata de pacienti.
STELUTA INDREI
Astfel, medicul de familie trebuie:
Sa acorde asistenta medicala asiguratilor inscrisi pe listele acestuia, indiferent de casa de asigurari unde se vireaza contributia la fondul de asigurari.
Sa asigure pachetul de servicii medicale de baza si pachetul minimal de servicii.
Sa actualizeze listele proprii de pacienti, pentru ca trebuie sa furnizeze servicii medicale si unor pacienti care se stabilesc temporar intr-o localitate. In plus, asiguratul are dreptul sa aleaga sau sa schimbe medicul de familie, insa numai dupa 3 luni de la ultima inscriere. De aceea trebuie operate schimbarile din listele respective.
Sa furnizeze tratamentul adecvat fiecarui pacient, incadrandu-se in normele de medicina primara si prescriind medicamentele din nomenclator. Medicul de familie trebuie sa respecte un anumit barem de investigatii si tratamente. De exemplu, nu are voie sa prescrie decat medicamentele din sectiunea A stabilita de CNAS.
Sa nu refuze acordarea asistentei medicale in caz de urgenta atunci cand este nevoie si sa efectueze vizitele la domiciliul pacientilor netransportabili.
Sa respecte criteriile de calitate ale actului medical.
Sa respecte confidentialitatea actelor medicale.
Sa intocmeasca biletul de trimitere in vederea internarii pacientului. De asemenea, poate indruma pacientul catre medicul specialist de care are nevoie.
Sa ia in evidenta gravidele, cazurile de boli cronice si sa le urmareasca.
Sa inscrie pe listele proprii nou-nascutul gravidei pe care a avut-o sub supraveghere.
Sa nu refuze inscrierea copiilor la solicitarea mamei sau a altor institutii abilitate.
Sa acorde concedii medicale pacientilor si gravidelor conform legii.
Sa informeze pacientii de pe listele proprii cu privire la numerele de telefon prin care poate fi contactat cand este nevoie.
Sa afiseze vizibil programul de lucru si sa il respecte intocmai.