Dureri in tot corpul, oboseala, insomnii, migrene sunt motive din cauza carora se plang foarte multe persoane. Cand toate acestea sunt resimtite deodata poate fi vorba de fibromialgie.
STELUTA INDREI
EXERCITII FIZICE. Gimnastica medicala, efectuata sub indrumarea unui kinetoterapeut, va ajuta sa scapati de dureri
|
Anumiti factori precum stresul, emotiile puternice, lipsa sau, dimpotriva, excesul de activitate fizica contribuie la aparitia crizelor de fibromialgie care devine astfel foarte invalidanta. Durerea intensa in tot corpul si slabiciunea severa va tintuiesc la pat pe parcursul a 2-3 zile.
SIMPTOME. Durerile musculare cronice se resimt ca o arsura mai ales la nivelul umerilor, gatului si soldurilor. Alaturi de dureri si oboseala se pot adauga si alte simptome precum dificultatea la trezire, durerile de cap sau migrenele puternice, tulburari ale aparatului digestiv (diaree, constipatie), ale aparatului genital (dereglarile menstruatiei) sau ale aparatului urinar, insomniile, tulburarile de memorie sau de concentrare a atentiei. Starile depresive sau anxioase sunt deseori resimtite de cei care sufera de fibromialgie.
Citește pe Antena3.ro
Se intalnesc deseori cazuri in aceeasi familie, ceea ce ii face pe medici sa afirme ca exista factori genetici care predispun la aparitia acestei boli. Totusi, specialistii sunt rezervati in ceea ce priveste originea bolii, fibromialgia ramanand o maladie misterioasa ale carei cauze nu se cunosc.
NU E LUATA IN SERIOS
|
Fibromialgia, aceasta afectiune putin cunoscuta de medici si diagnosticata cu dificultate, este totusi o boala destul de frecventa daca ne gandim ca afecteaza intre 2% si 6% din populatie. Problema este ca nu se evidentiaza clar cu ocazia analizelor medicale, pentru ca toate examenele biologice si radiologice sunt⦠normale in fibromialgie. Cu toate acestea, durerile - care transforma viata bolnavilor intr-un calvar - sunt cat se poate de reale si sunt cu atat mai greu de suportat, cu cat medicii nu le iau in serios.
|