SANATATEA ADULTULUI
Hipercolesterolemia sau nivelul ridicat al colesterolului in sange nu are nici un simptom, in timp insa determina complicatii grave incepand de la ateroscleroza si pana la infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Alimentatia bogata in grasimi de origine animala, lipsa activitatii fizice provoaca ingrosarea progresiva a vaselor sangvine prin depunerea unor placi de aterom (grasimi), care cresc riscul de boli coronariene. Persoanele cu risc crescut de a avea valori depasite ale colesterolului sunt obezii, sedentarii, suferinzii de diabet zaharat, alcoolicii. Unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (betablocantele, diureticele) sau unele contraceptive orale pot creste nivelul colesterolului in sange.
Colesterolul total este format din mai multe fractiuni: LDL colesterolul fractiunea cu densitate joasa, "rea" pentru sanatate si care trebuie scazuta, fiind responsabila de depunerile de aterom; HDL colesterolul fractiunea cu densitate inalta, partea buna a colesterolului care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sangvine; VLDL colesterolul sau trigliceridele fractiunea cu densitate foarte joasa sau lipidele care se absorb in general dupa un pranz bogat in grasimi. Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, ghidurile medicale mondiale recomanda ca normale niste valori mai mici ale colesterolului decat cele care se cunosteau anterior.
Bun, rau, trigliceride
"Astfel, daca in urma cu cativa ani se considera ca valorile colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 230-250 mg/dl, in acest moment se recomanda valori normale sub 190 mg/dl. In acelasi timp, fractiunea cu densitate joasa sau colesterolul rau trebuie sa aiba valori mai mici de 115 mg/dl, iar fractiunea cu densitate inalta sau colesterolul bun valori mai mari de 40 mg/dl. Trigliceridele nu trebuie sa depaseasca 150 mg/dl", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".La femei, la barbati
Testarea nivelului colesterolului este recomandata in special celor care au in familie antecedente de boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale. Nivelul colesterolului se testeaza dupa 35 de ani in cazul barbatilor si dupa 45 de ani la femei. In cazul femeilor, varsta de la care se verifica nivelul colesterolului este mai ridicata, deoarece pana la menopauza hormonii estrogeni feminini au un rol protector impotriva bolilor cardiovasculare si a hipercolesterolemiei. O data cu instalarea menopauzei, nivelul acestor hormoni scade, iar femeile sunt si ele predispuse bolilor cauzate de colesterolul ridicat.Atentie la grasimi!
![]() |
Dezlegare la peste
"Carnea grasa sau porcul slab, kaizerul, untura, slanina, uleiul, smantana, untul, frisca, mezelurile grase (parizerul, cremvurstii, salamurile, baconul), organele grase, de tipul creierului, sunt produse foarte bogate in colesterol. Din aceeasi categorie fac parte si branzeturile fermentate (cascavalul, telemeaua, branza topita, burduful, camembertul), dar si produsele de patiserie, foietajele, pandispanul", ne atrage atentia doctorul Simona Tivadar, medic primar nutritionist, seful Compartimentului diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Lactatele proaspete lapte, iaurt, kefir, sana, branza de vaci, urda, cas dulce au continut moderat de colesterol. La fel, ficatul si rinichii. In schimb, putem consuma in voie peste gras. "Pestele gras nu contine colesterol. El este bogat in acizi omega 3 polinesaturati, care au efect de scadere a colesterolului. Dar, pentru ca nu este specific tarii noastre consumul unei cantitati mari de peste, e bine sa folosim suplimente nutritive sub forma de tablete cu ulei de peste sau acizi polinesaturati omega 3 si omega 6", afirma dr. Simona Tivadar.Recomandari
O alimentatie echilibrata nu presupune renuntarea totala la produsele care sunt bogate in grasimi. Medicul Simona Tivadar ne da exemplul Statelor Unite, unde a fost redus colesterolul din alimente, dar au recurs la regimul bogat in zahar, iar consecintele au fost cresterea obezitatii si a numarului bolilor cardiovasculare. In aportul caloric zilnic, 30% vor fi grasimi. Dr. Simona Tivadar ne sfatuieste sa fim atenti cum repartizam grasimile animale si sa includem in regimul nostru alimente bogate in fibre, cum sunt fructele si legumele. DIETA SI MISCARE. "In vederea scaderii colesterolului, este important sa facem zilnic activitate fizica, deoarece dieta nu reduce nivelul colesterolului decat cu 10%, maximum 15%. O dieta restrictiva, din care s-au exclus toate produsele de origine animala, inclusiv derivatele de lapte, nu poate reduce nivelul colesterolului cu mai mult de 20%", afirma medicul Simona Tivadar. ULEIURI. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda uleiul de masline, pentru ca este unul dintre cele mai folosite remedii naturiste pentru scaderea nivelului colesterolului rau sau pentru pastrarea acestuia in limitele normale. Acest remediu este indicat ca protector al inimii si impotriva aterosclerozei.Lasa in urma colesterolul
![]() |
Inima sanatoasa cu exercitii fizice
Pentru inceput, persoanele cu hipercolesterolemie neantrenate vor incepe prin miscari ale articulatiilor care practic sunt anchilozate. Sunt exercitii ce amelioreaza activitatea inimii. Ele constau in: indoiri si extensii ale bratelor, aplecari sau indoiri laterale de trunchi, genuflexiuni, flotari, fandari, ridicarea trunchiului de pe sol. Medicul ne sfatuieste sa repetam fiecare exercitiu de 8 ori. Initial, efectuam aceste exercitii timp de 30 de minute, 3 zile pe saptamana. Apoi, vom extinde programul la 50 de minute, marind si numarul de repetari: fiecare exercitiu va fi astfel efectuat de 10-12 ori, in 3 seturi. Aceste exercitii pot fi facute atat la sala de fitness, in cadrul unor programe de gimnastica medicala, de intretinere a conditiei fizice sau de recuperare, dar si acasa, intr-o incapere bine aerisita sau in curte. Vom trece apoi la exercitii care actioneaza asupra musculaturii. Acest tip de exercitii sunt indicate persoanelor antrenate. Deoarece prezenta unei greutati in efectuarea exercitiilor (gantere, aparatele de la sala de forta) implica din partea organismului rezistenta fizica anterioara, adica antrenament prealabil, in vederea sustinerii efortului.Ciclism, jogging, schi
"Practicarea unei activitati sportive, precum ciclismul, inotul, calaria, patinajul, golful, tenisul de camp si de masa, baschetul, voleiul, fotbalul, badmintonul, handbalul, schiul sunt in masura sa reduca, in timp, valorile ridicate ale colesterolului", afirma dr. Georgiana Tache. Mersul pe bicicleta in parc sau joggingul, timp de 30-50 de minute, o data la doua zile, reprezinta remedii bune impotriva valorilor crescute ale colesterolului. De asemenea, putem practica toate stilurile de inot, la o temperatura intre 18 si 21 de grade Celsius. EFORT. Sporturile care presupun competitie: baschet, volei, tenis, fotbal, handbal necesita acordul medicului de familie sau al specialistului in medicina sportiva sau recuperare medicala. Dr. Georgiana Tache face aceasta mentiune, deoarece in cazul acestor discipline sportive efortul este mare si sustinut, fiind solicitat mult aparatul locomotor. STRESUL. Dansul, mersul pe role, gradinaritul ajuta la scaderea nivelului colesterolului, avand efect dublu: de inlaturare a stresului si de realizare a unui efort fizic de nivel mediu sau scazut. Dr. Georgiana Tache ne sfatuieste sa incercam sa tinem sub control stresul, deoarece si acesta este un factor care contribuie la cresterea colesterolului.Citește pe Antena3.ro




