Baia în piscină, la ştrand, dar chiar şi în mare poate fi urmată de conjunctivită, o infecţie a ochiului extrem de periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Şi, atenţie, în ultimele zile, a crescut numărul persoanelor care au nevoie de îngrijire medicală pentru că au făcut conjunctivită.
Conjunctivita este inflamaţia membranei transparente care acoperă interiorul pleoapelor şi suprafaţa ochiului. Este o afecţiune răspândită, reprezentând aproximativ 30% din totalul consultaţiilor oftalmologice. Este extrem de contagioasă, frecventă mai ales în rândul copiilor, care nu respectă întotdeauna regulile de igienă, dar şi al adulţilor, mai ales al celor care prezintă sindromul ochilor uscaţi.
În general, se transmite prin atingerea suprafeţelor contaminate sau prin contact direct, fiind răspândită în colectivităţi, şcoli, dar vara se asociază foarte des cu înotul în ape contaminate, râuri, lacuri, mare, dar şi în piscine sau în ştranduri. Aceste conjunctivite pot fi virale, produse mai ales de adenovirusuri, sau microbiene, cauzate îndeosebi de diferite tulpini de streptococi şi stafilococi.
După o perioadă de incubaţie de câteva zile, ochiul devine roşu, din cauza inflamaţiei capilarele (micile vase ale conjunctivei) devin proeminente şi se instalează o senzaţie de mâncărime, disconfort, jenă, arsură. Întâi, durerea şi roşeaţa apar la unul dintre ochi, pentru a se extinde rapid şi la celălalt.
Ulterior, apar edemul pleoapelor sau chiar al ochilor şi o secreţie, care în cazul conjunctivitelor virale este apoasă, clară, însoţită de o lăcrimare abundentă, iar în cazul celor bacteriene este groasă, lipicioasă, galbenă sau verzuie, cu tendinţa de a cuprinde şi aglutina genele.
În cazurile severe, complicate, cu afectarea corneei, mai pot apărea fotofobia, senzaţia de corp străin şi chiar afectarea vederii. În conjunctivitele virale, se observă şi o mărire a ganglionilor situaţi în faţa urechii. Manifestările sunt mai intense în primele trei-cinci zile, pentru ca să se amelioreze treptat în circa două-trei săptămâni. Bolnavul este foarte contagios cu precădere în prima săptămână de la declanşarea simptomelor.
OCHELARI DE ÎNOT
Pentru prevenire, mai ales în cazul copiilor, este indicată purtarea ochelarilor speciali în timpul înotului. După ce ieşiţi din apă faceţi un duş şi spălaţi atent faţa şi mâinile. Nu folosiţi în comun prosoape, articole de igienă sau cosmetice.
Dacă observaţi o persoană cu manifestări de conjunctivită evitaţi apropierea. Schimbaţi des faţa de pernă şi demachiaţi-vă amănunţit la sfârşitul zilei. Spălaţi-vă pe mâini cât mai des în timpul zilei şi evitaţi să duceţi mâna la ochi. Dacă boala s-a declanşat, nu atingeţi ochiul bolnav şi prezentaţi-vă la un consult oftalmologic.
În timpul tratamentului, evitaţi folosirea lentilelor de contact. Sticluţele cu picături de ochi trebuie folosite individual. De trei-patru ori pe zi puneţi comprese calde pe ochi (folosiţi comprese sterile pe care le înmuiaţi în apă fiartă şi răcită până la temperatura pe care o suportaţi). Acestea scad durerea şi inflamaţia.
Conjunctivitele bacteriene beneficiază de tratament local antibiotic specific, dar şi în cazul celor virale se poate prescrie un tratament care să uşureze simptomele. Consultul este important pentru a urmări evoluţia bolii şi surprinde eventualele complicaţii.