Durerea de torace are o multime de cauze.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Dialogul dintre medic si pacient se lungeste destul de mult, fiindca trebuie "developat" intreg tabloul durerii, cum este ea, intensa sau sub forma de intepaturi, ca o arsura, daca durerea se manifesta intr-un punct sau pe o suprafata mai mare, daca iradiaza si in alte zone, daca durerea se accentueaza cu tusea sau cu respiratia, trebuie aflat cand se apasa cu degetul pe zona dureroasa daca se inteteste chinul. Pentru necunoscatori, spusele medicilor despre aceste dureri de torace socheaza: plamanul nu doare, fiindca nu are o retea de nervi, doare insa invelisul plamanului, doare pleura.
Sa vedem ce explicatii da conferentiarul Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta". Exista o multime de dureri toracice care nu vizeaza organele din torace, ele sunt dureri functionale extratoracice. In proportie importanta, de 50-60%, durerile sunt de spondilartroza, de la coloana, mai ales de la portiunea cervicala. Durerea aceasta de spondiloza, cum spune populatia, se accentueaza cand medicul preseaza o vertebra sau il obliga pe pacient sa-si roteasca torsul.
Isi mai face de cap si o alta durere. Ea se manifesta intr-un punct fix: cand medicul apasa punctul dureros bolnavul urla de durere, acesta este insa un caz simplu, este o durere parietala, de perete al toracelui, si trece prin administrarea de analgezice si medicamente antiinflamatoare. Aceasta durere nevralgica cedeaza repede. Lumea cunoaste termenul de nevralgie intercostala, in acest caz durerea urmand traseul unui nerv subcostal sau intercostal care se inflameaza, doare, dar durerile trec la tratamentul cu antialgice, antiinflamatoare, decontracturante si unguente. Daca durerea urmareste drumul unui nerv si se insoteste cu senzatia de arsura, diagnosticul este de Zona Zoster. Cand pe piele apar basicute, durerea inceteaza.
Citește pe Antena3.ro