"Gripa netratata provoaca grave complicatii cum sunt pneumonia, bronhopneumonia, conjunctivite, secretii purulente si chiar meningita. Acestea sunt extrem de periculoase pentru persoanele cu sistem imunitar scazut, cum ar fi varstnicii, cardiacii, suferinzii de bronsita cronica, astm bronsic, de boli cronice, neoplazice, dar si pentru copii", avertizeaza conf. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".
MAGDA MARINCOVICI
Virulenta bolilor specifice sezonului rece este generata de sutele de tipuri de virusuri. Ele se inmultesc rapid si induc boli infectioase: unele cu manifestari mai usoare, asemanatoare - cazul guturaiului, racelii; altele cu manifestari severe - cazul gripei. Durerile de cap, articulare, musculare si oculare, precum si febra mare sunt simptomele specifice gripei. In cazul aparitiei primelor simptome trebuie sa ne prezentam la medic si in nici un caz sa nu luam antibiotice. Pentru tratamentul simptomatic al gripei, in farmacii exista produse noi, cu actiune antiinflamatoare, de descongestionare nazala si imbunatatire a calitatii somnului. Ele pot acoperi simptomatologia indusa de gripa pana la 80%.
VACCIN. Conf. dr. Adrian Streinu Cercel atrage atentia asupra necesitatii de a ne vaccina impotriva gripei. Vaccinarea este extrem de importanta in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat la inceputul sezonului rece avertizari cu privire la riscurile unei epidemii de gripa la nivel mondial. Totodata, exista si riscul unei pandemii care apare la 20-30 de ani, pusa pe seama capacitatii virusului gripal de a-si modifica frecvent si rapid structura, a explicat conf. dr. Adrian Streinu Cercel.
Citește pe Antena3.ro